— Brussel kiest in jouw gemeente

de Rand

Dilbeek: Willy Segers (N-VA) opnieuw burgemeester

© Facebook Willy Segers
| Willy Segers (N-VA) wordt opnieuw burgemeester van Dilbeek

In Dilbeek vormen N-VA en Open Vld een coalitie. Willy Segers, kopman van N-VA, wordt opnieuw burgemeester, zo werd vrijdag bekendgemaakt.

Na een kleine week onderhandelen bereikten N-VA LvBurgemeester en LVBurger Open-VLD een bestuursakkoord. Samen haalden de twee partijen 21 van de 35 zetels. Open Vld kreeg 26,8 procent van de stemmen, goed voor elf zetels (-2), N-VA pakte met 24,5 procent van de stemmen tien zetels (+2) .

De huidige en ook nieuwe burgemeester Willy Segers behaalde 3.304 voorkeurstemmen. Advocaat Luc Deleu, kopman van LVBurger Open-VLD, klokte af op 1.759 voorkeurstemmen. De twee coalitiepartijen krijgen elk vier mandaten in het schepencollege.

Naast de burgemeester levert N-VA LvBurgemeester drie schepenen. LVBurger Open-VLD mag vier schepenen aanduiden. Namen zijn daar nog niet op geplakt, al lijken Deleu en Stijn Quaghebeur (N-VA) certitudes. In het bestuursakkoord gaat opvallend veel aandacht uit naar het Vlaamse karakter van Dilbeek.

"Wij vormen een Vlaamse gemeente in de Rand rond Brussel die zich onderscheidt door een groen en Vlaams karakter met levenskwaliteit. Het nieuwe bestuur wil dit nog versterken. Een stad worden of snel groeien is niet ons doel", zegt burgemeester Segers.

"De instroom van nieuwe inwoners vraagt een fundamenteel sterk integratiebeleid." De coalitievorming in Dilbeek verliep niet van een leien dakje. De voorbije twee jaar zat er geregeld een haar in de boter tussen N-VA, in een coalitie met CD&V-DNA en Groen-sp.a, en oppositiepartij Open Vld. Met de keuze van N-VA voor Open Vld lijken de plooien gladgestreken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?