— Brussel kiest in jouw gemeente

de Rand

Vlaamse eenheidslijst voorgesteld in Sint-Genesius-Rode

Gemeentehuis van Sint-Genesius-Rode.

In faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode wordt de Vlaamse eenheidslijst 'Engagement 1640' bij de komende gemeenteraadsverkiezingen getrokken door schepen Anne Sobrie met nieuwkomers Jan Rombaut en Patrick De Cauwer op nummers twee en drie. Uittredend gemeenteraadslid Ludo Debecker duwt de lijst. De lijst voor de OCMW-raadsverkiezingen wordt getrokken door raadslid Jan Willems.

De Vlaamse fractie zetelt momenteel als 'Respect' in de gemeenteraad, maar verandert naar aanleiding van deze verkiezingen haar naam in 'Engagement 1640'. De partij wil hiermee aangeven dat men zich voluit wil engageren voor alle inwoners van de gemeente ongeacht hun herkomst, geloof, thuistaal of huidskleur.

Respect wordt Engagement 1640

De keuze van de term 'engagement' houdt ook verband met het feit dat deze ook voor Franstaligen dezelfde inhoudelijke betekent. Het getal '1640' verwijst naar de postcode van Sint-Genesius-Rode.

De Vlaamse fractie 'Respect' heeft momenteel in gemeenteraad 8 zetels op een totaal van 25 wat door het systeem van evenredige vertegenwoordiging in het schepencollege recht geeft op één schepenzetel.

Geertrui Windels

Na de verkiezingen van 2013 werd Geertrui Windels, de vrouw van Herman Van Rompuy, aangesteld als Vlaamse schepen maar zij nam begin 2017 ontslag uit protest tegen 'pesterijen' vanwege de Franstalige meerderheid. Anne Sobrie nam toen haar plaats in als schepen. Windels is bij deze verkiezingen opnieuw kandidaat, zij het op de 10e plaats van de OCMW-lijst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?