— Brussel kiest in jouw gemeente

Evere

Veel Nederlandstaligen op lijst Vervoort en Vanhengel

© BVR
| Minister Guy Vanhengel (Open VLD) en minister-president Rudi Vervoort (PS), samen op de lijst in Evere
Updated: 06-07-2018 - 18:32

In Evere hebben Rudi Vervoort (PS) en Guy Vanhengel (Open VLD) vrijdag de Lijst van de Burgemeester voorgesteld. Van de 35 kandidaten zijn er acht Nederlandstalig. Schepen Martine Raets (Open VLD) is de eerste, op plaats vier. De SP.A schuift dan weer Tina Martens naar voor, die plaats 12 krijgt. Daarmee komt ze voor huidig OCMW-voorzitter en concurrente Katrien Debeuckelaere (SP.A) te staan.

Guy Vanhengel (Open VLD) duwt en Rudi Vervoort (PS) trekt de lijst, net als bij de vorige verkiezingen. De twee vrienden zijn minister in de Gewestregering, en willen dat graag blijven. Als dat het geval is, zal Christian Béoziere (PS) waarnemend burgemeester worden. Hij staat nu op plaats drie.

Open VLD, SP.A en CD&V samen

“Bij het samenstellen hebben we gekeken naar de ervaring en het aantal voorkeursstemmen”, zegt Rudi Vervoort. Zo is eerste Nederlandstalige Martine Raets (Open VLD) nu schepen voor Middenstand en Nederlandstalige aangelegenheden. “Bij voorkeur krijgt zij in de volgende legislatuur dezelfde portefeuille”, zegt Guy Vanhengel. “Om zo haar zeer actieve beleid naar de middenstand verder te zetten.”

Ook CD&V is er opnieuw bij, met Ingrid Haelvoet op plaats zes. Tina Martens (SP.A) staat op 12. De kabinetsmedewerker van Vervoort kan dus gezien worden als de leider van de lokale SP.A-afdeling.

Katrien Debeuckelaere – ook SP.A – gaf eerder te kennen graag opnieuw OCMW-voorzitter te willen zijn. Maar zij staat op plaats 22 en moet dus Tina Martens voor zich dulden, die een gelijkaardig sociaal profiel heeft, én jaren voor de gemeente heeft gewerkt. Toch kan Debeuckelaere het nog halen, mits meer voorkeursstemmen.

Continuïteit

“We willen het huidige beleid verderzetten”, vat Guy Vanhengel het programma samen. “Een antwoord bieden op de demografische boom – met extra scholen en crèches - zonder de open ruimte of de gezellige manier van samenleven in Evere te verliezen", vult Vervoort aan.

De vorige legislatuur had deze lijst een zetel te kort voor een absolute meerderheid. “Onze ambitie is om dat minstens te evenaren”, aldus Vanhengel.

Andere Nederlandstaligen op de lijst zijn Michel Goethals (CD&V, plaats 25), Maria Rozic (Open VLD, plaats 26) en Bob Delafaille (Open VLD, plaats 31).

Ook de zoon van Rudi Vervoort doet mee. Mathieu Vervoort is 31 en behoort tot de jonge garde van de PS, aldus Vanhengel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?