— Brussel kiest

Kamer

Maria Vindevoghel trekt PVDA-PTB-lijst: 'Ze spreekt de taal van de arbeider'

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Maria Vindevoghel, de Brusselse PVDA/PTB-lijsttrekster voor de Kamerverkiezingen, naast nationaal voorzitter Peter Mertens.

“Het is hoog tijd dat arbeiders en arbeidsters vertegenwoordigd worden in het federale parlement.” Dat zegt vakbondsvrouw Maria Vindevoghel die de Brusselse Kamerlijst trekt voor de radicaal-linkse PTB/PVDA. Op basis van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen zou ze verkozen moeten worden. Maar voorzitter Peter Mertens beseft dat de buit nog niet binnen is: “Het is aan de kiezer om Maria op 26 mei naar de Kamer te sturen.”

Maria Vindevoghel (61) genoot aan het begin van het nieuwe millennium landelijke bekendheid als een van de woordvoerders van het verzet van de Sabéniens tegen het faillissement van de nationale luchtvaartmaatschappij. Als schoonmaakster van vliegtuigen was ze toen vakbonds­afgevaardigde voor het ACV, en de vakbondsmicrobe heeft haar sindsdien niet meer losgelaten.

Ze eindigde haar carrière als medewerkster bij het ACV. Vindevoghel is blij dat de PVDA een vertegenwoordiger van de arbeidersklasse gekozen heeft, maar ook dat radicaal-links een vrouw kiest als lijsttrekker. “De advocaten en notarissen die het parlement bevolken weten niet wat het betekent om gedurende decennia vliegtuigen te laden, te lossen of schoon te maken,” zegt ze.

“Je houdt dat geen veertig jaar vol. Ik word boos als ze de pensioenleeftijd optrekken van 65 naar 67 jaar. De meeste van mijn collega’s willen op hun 55e tijdskrediet opnemen omdat hun rug kapot is, maar ook dat wil de regering onmogelijk maken en de leeftijd voor tijds­krediet optrekken naar 60 jaar. We hebben parlementsleden, arbeiders en arbeidsters, nodig die het terrein kennen en de werkende klasse vertegenwoordigen. Met arbeiders in het parlement wordt het stukken moeilijker om dergelijke asociale maatregelen erdoor te krijgen.”

De schoonmaaksector, zo legt Vindevoghel uit, bestaat voor 90 procent uit vrouwen, van wie 45 procent noodgedwongen deeltijds werkt. “Aan het einde van de loopbaan wacht hen een klein pensioentje. Wist je dat de helft van de vrouwen een pensioen heeft van minder dan duizend euro per maand?” Vindevoghel ziet echter meer en meer vrouwen die zich niet langer laten doen. “Ik heb heel mijn leven in typisch vrouwelijke sectoren gewerkt, het geeft hoop dat er meer en meer vrouwen opstaan, ze trekken de klimaatbetogingen, ze zijn actief bij de gele hesjes en ze zullen er op 8 maart bij zijn op de actiedag voor vrouwenrechten.”

Sint-Jans-Molenbeek

De uit West-Vlaanderen afkomstige Vindevoghel woont al meer dan dertig jaar in Sint-Jans-Molenbeek, maar toch is het opvallend dat de tweetalige PTB/PVDA in Brussel voor een Nederlandstalige kiest. “Dat we voor een Nederlandstalige kiezen in Brussel is helemaal niet opvallend, wel dat we voor een arbeidster kiezen,” zegt voorzitter Mertens.

“Of Maria Nederlands of Frans spreekt is niet belangrijk, ze spreekt de taal van de arbeider, de arbeiders in Mons, Kortrijk of Brussel zullen haar heel goed begrijpen. Maar ik verberg niet dat we tegen de verdere federalisering van België zijn en zeker tegen het confederalisme van meneer De Wever. We zijn een unitaire partij.”

Vindevoghel vindt dat de PTB/PVDA de enige partij is die consequent voor de arbeiders kiest. “Toen we in 2001 actievoerden voor Sabena was de partij aanwezig, en ook nadien was ze er bij vakbondsacties. De PS en de SP.A zien we nooit bij vakbondsacties, beide partijen zaten trouwens in de regering toen Sabena failliet ging, ze hebben getekend voor Swissair.”

De PTB/PVDA heeft nu twee parlementsleden, ze wil dat aantal graag verviervoudigen. “In Wallonië mikken we op zes gekozenen in plaats van de huidige twee, voor Brussel willen we Maria naar de Kamer en ook in Vlaanderen mikken we op één gekozene,” zegt Mertens. Hij wou maandag trouwens niet gezegd hebben dat hij de Kamerlijst voor Antwerpen zal aanvoeren, maar Vindevoghel wist alvast te vertellen dat ze apetrots zou zijn om naast Peter Mertens in de Kamer te mogen zitten. Klare taal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?