| Jase Van Grembergen vervoegt de Franstalige ecologisten op hun lijst.

Groen-politicus stapt over naar Ecolo-lijst in Molenbeek

Ken Demol
18/01/2018

Jase Van Grembergen, vandaag lid van Groen, zal bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 op de lijst van Ecolo staan in Sint-Jans-Molenbeek. Ze kan zich niet vinden in het besluit van de twee partijen om apart naar de kiezer te trekken. “Ik wil een bruggenbouwer zijn,” zegt ze aan BRUZZ.

“Eigenlijk wou ik in hart en nieren voor een gezamenlijke lijst gaan,” licht Van Grembergen haar keuze toe aan BRUZZ. Maar van een gezamenlijke lijst kwam uiteindelijk niets in huis, Groen en Ecolo zullen in Molenbeek apart naar de kiezer trekken. “In dat besluit kon ik me niet vinden," zegt Van Grembergen. "Daarom wil ik de komende jaren als bruggenbouwer optreden tussen de twee partijen.”

De groene politica krijgt de vijfde plaats op de Ecolo-lijst. Niet min, voor iemand die in 2012 nog dertiende stond op de gezamenlijke lijst.

Of de slaagkansen door haar ‘overstap’ hoger liggen? “Die afweging heb ik in ieder geval niet gemaakt,” zegt ze. “Het is Ecolo die mij uitnodigde. Dat zij willen inzetten op een diverse en meertalige lijst, heeft mij gecharmeerd, en uiteindelijk ook overtuigd. Niets anders.”

"Er zullen nog andere Nederlandstaligen op onze lijst staan, de gesprekken daarrond zijn lopend."

Sarah Turine (Ecolo)

'Concrete gesprekken'

Molenbeeks schepen Sarah Turine (Ecolo) bevestigt aan BRUZZ dat haar partij met een sterke, ecologisch-gezinde lijst naar de kiezer wil trekken.

“En die moet meertalig zijn,” zegt ze. “Naast Jase zullen er nog andere Nederlandstaligen op onze lijst staan. Daarrond lopen momenteel concrete gesprekken, maar het is te vroeg om namen te lossen."

Om op te komen voor Ecolo moet Van Grembergen wel tijdelijk opstappen uit Groen. Of ze als lid van Ecolo of als onafhankelijke zal opkomen op de lijst van de Franstalige groenen, is evenwel nog niet gekend. "Dat maakt mij niet uit," zegt Turine. "Ik ken Jase als overtuigde ecologist, dat is genoeg voor mij."

Geen oorlog

Zowel Turine als Van Grembergen benadrukken dat Groen en Ecolo niet “in oorlog zijn met elkaar”. De meeste politici kunnen best nog door één deur, en delen eenzelfde toekomstvisie.

Ook bij Groen klinken verzoenende woorden. De partij geeft aan de overstap van Van Grembergen te respecteren, en benadrukken dat het om een persoonlijke keuze gaat. Of Groen nu ook gaat ijveren om Ecolo-namen te overtuigen op hun lijst te verschijnen? “Neen, zo willen we het spel niet spelen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Kiest 2018: Sint-Jans-Molenbeek , Brussel Kiest 2018 , gemeenteraadsverkiezingen , verkiezingen , Ecolo , Groen , Annalisa Gadaleta

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni