— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Jans-Molenbeek

Groen stelt eerste negen namen op eigen lijst in Molenbeek voor

© Jasmijn Post
| Lijsttrekker Annalisa Gadaleta (midden), Koen Willems (links) en Mien de Winter (rechts).

De Nederlandstalige ecologisten, die voor het eerst zonder hun Franstalige zusterpartij Ecolo opkomen in Molenbeek, zullen campagne voeren in twee talen. Groen Molenbeek trekt naar de kiezer met een aantal opvallende voorstellen en een bijna volledig nieuwe lijst.

De breuk kwam er nadat schepen Sarah Turine (Ecolo) zich niet langer achter schepen Annalisa Gadaleta (Groen) schaarde, na de publicatie van haar boek Entretien à Molenbeek. Daarin neemt ze moslimgemeenschap in Molenbeek onder de loep, in de periode na de aanslagen. Gevoelige materie volgens sommigen, en de brokken konden niet meer gelijmd worden, of toch niet voor de nakende verkiezingen.

9 kandidaten

Tijdens de vorige verkiezingen bracht Groen vijf kandidaten mee naar de tweetalige lijst, nu zijn dat er voorlopig 9. Daarvan is iedereen, behalve VUB-onderzoeker Bram Fret, nieuw.

Lijsttrekker Annalisa Gadaleta wil zich blijven inzetten voor vrouwenorganisaties. Koen Willems staat op de tweede plaats, en wil zich inzetten voor schone lucht en een fietsvriendelijke gemeente. De 29-jarige Mien De Winter komt op de derde plaats. Ze pleit ervoor om de pleinen in de gemeente om te vormen tot aangename ontmoetingsplaatsen.

Veiligheid

Volgens Gadaleta legt Groen meer de nadruk op veiligheid en handhaving dan Ecolo. Concreet stelt de partij voor om cafés die op bevel van de politie worden gesloten, in beheer te geven aan de gemeente, zodat die daar een culturele organisatie in kan onderbrengen. “Op die manier geven we ademruimte aan de gemeente,” klinkt het.

Groen wil ook sluikstorten aanpakken door een nieuw soort ambtenaar in het leven te roepen, naar voorbeeld van de Rotterdamse stadsmariniers. Die personen werken rond specifieke problemen zoals sluikstort of nachtlawaai, en vormen een schakel vormen tussen de bewoners en de politie.

Radicaler dan Ecolo

"Ik denk dat we met ons programma nog verder gaan dan Ecolo," zegt Gadaleta. Zo stelt Groen voor om elke straat met school bepaalde uren van de dag autovrij te maken. Om meer ademruimte te geven aan oud-Molenbeek, wil Groen de markt op het gemeenteplein verplaatsen naar de nieuwe, nog aan te leggen markthallen aan het Weststation. Bovendien wil Groen verschillende pleinen in de gemeente heraanleggen om meer ruimte te geven aan fietsers en voetgangers.

Hoewel Groen en Ecolo niet langer samen op één lijst staan, ziet Groen een samenwerking met de huidige meerderheid van Ecolo, christen-democraten en liberalen wel zitten. “Daar ben ik een groot voorstander van," zegt Gadalata. “We hebben de afgelopen legislatuur onder moeilijke omstandigheden toch mooie resultaten geboekt.” Ze noemt onder andere de vierduizend vierkante meter zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen, net als de stadsmoestuin achter restaurant Bel Mundo, twee nieuwe kinderdagverblijven en 320 extra plaatsen in de Nederlandstalige scholen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?