Catherine Moureaux, lijsttrekker voor PS/SP.A in Sint-Jans-Molenbeek

| Catherine Moureaux, kandidaat-burgemeester in Sint-Jans-Molenbeek.

Moureaux: ‘Ecolo wil niet samenwerken met PTB-PVDA'

JP
© BRUZZ
24/10/2018

Ecolo Samen wil niet verder onderhandelen over een coalitie met de PS en PTB*PVDA in Molenbeek, zo meldde lijsttrekster Sarah Turine dinsdagavond. Volgens kandidaat-burgemeester Catherine Moureaux (PS) zijn de groenen op nationaal niveau teruggefloten. “Ze krijgen een samenwerking met de PTB niet uitgelegd aan hun electoraat.”

Een "sterke, progressieve meerderheid" was de wens van Catherine Moureaux voor Molenbeek. Ecolo Samen besliste echter dinsdagavond om de onderhandelingstafel te verlaten. “Het was te risicovol,” zei lijsttrekker Sarah Turine over de meerderheid met PS en PTB. “Ons electoraal gewicht laat ons niet toe om echt te wegen op de twee winnaars van de verkiezingen."

Tijdens de onderhandelingen van maandagnamiddag hebben de drie partijen hun eisen rond goed bestuur op tafel gelegd. Dat was volgens Moureaux een constructief overleg, waarbij de neuzen min of meer in dezelfde richting wezen. Ze is dan ook verbaasd dat Ecolo dinsdagavond na intern overleg toch besluit om niet verder te gaan in de onderhandelingen.

Volgens haar is er maandag een ambitieus akkoord gevonden rond goed bestuur. “Ik denk dat het niet de echte reden is dat Ecolo zich terugtrekt,” zegt ze tijdens een persbriefing in Molenbeek. “Ik denk dat ze niet met de PTB willen samenwerken. Maandag kreeg ik niet het gevoel dat wat ik zei, ze aanleiding gaf tot vertrek.”

Voorlopig denkt de PS er nog niet aan om een andere partij mee in de meerderheid te vragen. De PS en PVDA hebben immers samen, met 24 van de 45 zetels, zonder een derde partij al een meerderheid.

Goed bestuur

In een reactie laat Sarah Turine weten dat het niet de samenwerking met de PTB was die aanleiding gaf tot vertrek. "We hebben negentien voorstellen meegenomen rond goed bestuur. Rond drie daarvan kregen we voorlopig nog geen garanties."

Ecolo wilde bijvoorbeeld niet dat de PS de absolute meerderheid kreeg in het college, en ook garanderen dat niet-politieke bestuurders toezicht houden in de gemeentelijke vzw's. Tot slot wilde Ecolo zeker weten dat bepaalde personen die zich onder Philippe Moureaux schuldig maakten aan cliëntelisme, niet opnieuw in dezelfde functies zouden belanden.

Ook de PS kwam met een aantal vergaande richtlijnen rond goed bestuur, waaronder de volledige decumul. Daarin zou de nieuwe meerderheid verder gaan dan het voorgaande bestuur, waar onder andere Françoise Schepmans (MR) naast burgemeester ook afgevaardigde was in het federaal parlement. “Ik wil dat onze mandatarissen voor honderd procent voor Molenbeek gaan,” licht Moureaux toe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Kiest 2018: Sint-Jans-Molenbeek, Politiek, Catherine Moureaux, Sarah Turine, PS, Ecolo, coalitieonderhandelingen

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni