— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Joost-ten-Node

College Sint-Joost denkt aan klacht tegen Thierry Balsat

© BRUZZ
| Balsat vroeg meteen nadat de verkiezingsuitslag in Sint-Joost-ten-Node bekend was om een annulatie.

Het gemeentebestuur van Sint-Joost-ten-Node overweegt om klacht neer te leggen tegen Thierry Balsat van de Liste Communale. Die beweert dat gemeentediensten op aangeven van de meerderheid zowel leden van zijn partij als die van de MR onder druk hebben gezet. Die beschuldiging pikt het college van schepenen en burgemeester Emir Kir (PS) niet.

De verkiezingssaga in Sint-Joost-ten-Node is twee weken na 14 oktober nog niet aan zijn laatste hoofdstuk toe. Thierry Balsat van de Liste Communale (LC) sprak meteen nadat de resultaten bekend waren van ‘een ongeldige uitslag’.

Door een fout met het informatica-systeem van een verkiezingsbureau bevatte een USB-sleutel slechts 58 van de voorziene 885 stemmen. Daarnaast zouden er volgens Balsat door het college ook 127 volmachten zijn afgeleverd zonder geldige reden. Maar dat wordt door burgemeester Emir Kir (PS) ten stelligste ontkend.

Klacht na klacht

Ondertussen vond er door het Brusselse rechtscollege en de gewestelijke verkiezingsautoriteit een hertelling plaats van de verdwenen stemmen op de USB-stick. Dat leverde Balsat, zoals verwacht, een zitje op in de gemeenteraad. Toch blijft de lijsttrekker van de LC vragen om een volledige annulatie van de verkiezingsuitslag.

Hij legde daarom vandaag een klacht neer met burgerlijke partijstelling bij het parket. Die actie lokt nu een tegenzet uit bij het voltallige college (PS, SP.A en CDH). Dat overweegt op zijn beurt om klacht in te dienen tegen Balsat, zo staat te lezen op de website van La Capitale. Het wil daarmee ingaan tegen de beschuldigingen van Balsat die beweert dat leden van de meerderheid zowel kandidaten van zijn lijst alsook die van de MR onder druk hebben gezet.

‘Balsat ondermijnt gezag gemeenteambtenaren’

Zo kwam Balsat met het verhaal dat een kandidate vanop zijn lijst moedwillig zou zijn afgescheept wanneer die de dienst huisvesting belde met problemen aan het verwarmingstoestel. Een lid van de MR zou dan weer een brief in de bus hebben gekregen waarin haar ‘zonder geldige reden’ duidelijk werd gemaakt dat ze uit haar sociale woning wordt gezet.

“Zulke opmerkingen ondermijnen het gezag van de gemeenteambtenaren”, betreurt schepen van Huisvesting Philippe Boiketé (PS). "Normaal valt Thierry Balsat het beleid aan, maar nu speelt hij de man in plaats van de bal. Toen het bericht over het kapotte verwarmingstoestel onze diensten bereikte, is er de dag zelf nog een team ter plaatse gestuurd om het euvel te verhelpen.”

“Wat de sociale woning betreft, de vrouw wist al langer dat een verhuis zich opdrong. Ze woont alleen in een huis met drie slaapkamers. Dat kan niet met zoveel mensen op de wachtlijst, MR of geen MR”, aldus Boiketé nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?