Thierry Balsat, lijsttrekker Liste Communale in Sint-Joost-ten-Node

| Thierry Balsat, lijsttrekker Liste Communale in Sint-Joost-ten-Node, krijgt nu toch zijn zitje in de gemeenteraad.

Sint-Joost: hertelling levert Balsat een zetel op

TDN
© BRUZZ
26/10/2018
Updated: 26/10/2018 16.15u

Thierry Balsat rijft alsnog zijn zitje in de gemeenteraad van Sint-Joost-ten-Node binnen. De lijsttrekker van Liste Communale vroeg na een technisch defect van een stembureau zelf om een gedeeltelijke hertelling van de stemmen. En dat legt hem geen windeieren: MR-Open VLD verliest een zetel aan Liste Communale.

De Liste Communale van Sint-Joost kwam enkele tientallen stemmen tekort voor een zitje in de gemeenteraad, en heeft in de buurt van het bureau bovendien een aantal sterkhouders wonen. Toen lijsttrekker Balsat onraad rook, vroeg hij ook om een hertelling.

Met recht en reden, zo blijkt nu. Na de hertelling raakte Balsat, met 134 voorkeursstemmen de populairste van Liste Communale, toch verkozen in de gemeenteraad. Dat ten koste van de liberalen, die nog maar een van de twee zetels overhouden.

Akkas Halit verliest zijn plekje aan Balsat, lijsttrekker Clerckx Geoffroy zal de liberalen vertegenwoordigen in de gemeenteraad. "Het is triest te moeten zien dat er op dit moment geen groter draagvlak is voor een progressief alternatief voor de Lijst van de Burgemeester", reageerde Maarten Franssens (Open VLD) bij BRUZZ.

Nog niet bekrachtigd

De resultaten van de hertelling zijn nog niet helemaal definitief, want moeten bekrachtigd worden door het Brussels Gewest en Binnenlandse Zaken. De federale regering spreekt zich op 26 november uit over de rechtsgeldigheid van de verkiezingen. Daarover maakte burgemeester Emir Kir (PS) zich behoorlijk kwaad.

Intussen is ook bevestigd dat een vroegtijdig uitgetrokken USB-sleutel de foute telling in stembureau 2 veroorzaakte. Daardoor waren slechts 50 van de 885 stemmen geregistreerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Kiest 2018: Sint-Joost-ten-Node, Politiek, Thierry Balsat, Emir Kir, hertelling, Brussel Kiest 2018

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni