Emir Kir (PS), de burgemeester van Sint-Joost.

Sint-Joost: Kir kwaad over lange wachten op resultaten hertelling stemmen

TDN
© Belga - BRUZZ
26/10/2018
Updated: 26/10/2018 16.07u

Het resultaat van de gedeeltelijke hertelling van de verkiezingsresultaten in Sint-Joost-ten-Node zal pas op 26 november definitief zijn. Dat tot grote onvrede van burgemeester Emir Kir (PS). Aan zijn eis om de resultaten van de stemmingen meteen openbaar te maken, werd gehoor gegeven. Maar de verkiezingsuitslag moet nog bekrachtigd worden.

Het was nagelbijten in Sint-Joost. Door een technisch defect in stembureau 2 moesten de stemmen in dat bureau vrijdagochtend herteld worden. Volgens het informaticasysteem werden er op 14 oktober slechts 58 stemmen geregistreerd, terwijl de USB-sleutel van het bureau er 885 bevatte. Vrijdagochtend werden 816 geldige stemmen en 69 blanco stemmen geregistreerd.

Dat komt neer op 7,9 procent extra stemmen van de in totaal 10.411 geldige stemmen. De hertelling van vrijdagochtend had ook gevolgen voor de verkiezingsuitslag. De Liste Communale van Thierry Balsat werd toch verkozen in de gemeenteraad. Dat ten koste van de liberalen, die nog maar een zetel overhouden.

Anti-democratisch

Maar alle Brusselse resultaten moeten nog passeren via de Brusselse regering en de minister van Binnenlandse zaken. De afdeling Lokale Besturen van het Gewest bevestigde vrijdag aan BRUZZ dat de uitslag van de hertelling daardoor pas op 26 november officieel zal zijn, tot grote ergernis van burgemeester Kir. "De telling is gebeurd. Niets rechtvaardigt zo'n lange wachttijd."

“De kandidaten van Sint-Joost kunnen namelijk geen weloverwogen beroep aantekenen, omdat de termijnen (op 26 november, red.) overschreden zullen zijn. Dat is anti-democratisch, alsook een gebrek aan respect voor de kiezers en kandidaten van Sint-Joost”, tweette Kir.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Kiest 2018: Sint-Joost-ten-Node , Politiek , Brussel Kiest 2018 , Emir Kir , Sint-Joost-ten-Noode , hertelling

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni