— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Joost-ten-Node

Entourage Emir Kir beschuldigd van intimidatie

© PhotoNews
| De burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir (PS) wordt ervan beticht kandidaten voor de oppositie, met name van Turkse origine, onder druk te zetten. Concrete bewijzen zijn er evenwel niet.

Een vijandig klimaat, intimidaties, en kandidaten van Turkse origine die plots te horen krijgen dat hun familie wel eens last zou kunnen ondervinden van hun politiek engagement. Dat is volgens de ten-Noodse oppositie de kiescampagne in een notendop. Al is burgemeester Emir Kir (PS) hoegenaamd niet onder de indruk van de kritiek.

Zes weken voor de gemeenteraadsverkiezingen bereikt het politieke klimaat van Sint-Joost-ten-Node een kookpunt. In de krant La Capitale doet de plaatselijke oppositie haar beklag over de werkwijze van burgemeester Emir Kir en diens entourage, die druk zouden uitoefenen op kandidaten van de oppositiepartijen. Met name kandidaten van Turkse origine zouden daarbij geviseerd worden.

"Emir Kir gaat op dezelfde manier te werk als de Turkse president Erdogan. Ofwel sta je aan hun kant, ofwel ben je een vijand", zegt Kenan Aydogan (Ecolo-Groen), zelf van Turkse origine, aan BRUZZ. Hij kwam recent nog zelf in opspraak omwille van een foto waarop hij het gebaar maakt van de Grijze Wolven, een Turkse extreemrechtse groepering.

'Maffieus'

Ook Thierry Balsat, onafhankelijk gemeenteraadslid in Sint-Joost, en Geoffroy Clerckx, lijsttrekker voor de MR-Open VLD, beamen de kritiek aan het adres van Kir. "Ik kan niet in details gaan omdat ik niemand in gevaar wil brengen", zegt Clerckx. "Maar ik ben alvast één kandidaat verloren door deze bedreigingen. Anderen probeer ik te overtuigen om toch op te komen, ondanks intimidaties."

Hayat Mazibas (Ecolo-Groen) zegt wel rechtstreeks in aanraking te zijn gekomen met intimidatie uit de hoek van Kir en zijn entourage.

"Ik word in het Turks opgebeld, ze beschuldigen me ervan verrader te zijn omwille van mijn kritiek op Erdogan, en spreken mijn familie aan over mijn politiek engagement", getuigt ze bij BRUZZ. "Zelf heb ik geen schrik, maar voor mijn familie is dit bijzonder stresserend."

Volgens Mazibas speelt het ergste zich momenteel nog af op sociale media, waar het taalgebruik "bijzonder gewelddadig" is. Het gaat dan om sympathisanten en vrienden van Kir, niet zozeer om andere gemeenteraadsleden. Mazibas vermoedt dat niemand klacht indient, uit vrees dat dit de situatie verder zou doen ontsporen. Geweld durft ze niet uit te sluiten.

Kir: 'Laat het ons over Sint-Joost hebben'

Kir zelf wenst slechts beknopt te reageren op de kritiek. Hij ziet geen reden waarom oppositiekandidaten zich geïntimideerd zouden moeten voelen. Campagnes gaan er wel vaker bits aan toe, aldus de burgemeester.

"Het liefst ga ik terug naar de inhoud en voeren we samen een debat over de toekomst van Sint-Joost-ten-Node", zegt Kir aan BRUZZ. "Maar ik begrijp dat sommige partijen moeite hebben om hun lijst te vullen en geen project voor de gemeente kunnen voorleggen. Dan is het natuurlijk makkelijker om je als slachtoffer voor te doen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?