— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Joost-ten-Node

Politieagent tijdelijk op non-actief door kandidatuur op PS-lijst

© R.V.
| Patrick Dehenain bekleedt de 27ste plaats op de lijst van burgemeester Emir Kir.

Op de lijst van burgemeester Emir Kir (PS) voor de gemeenteraadsverkiezingen in Sint-Joost-ten-Node prijkt ook een politieagent. Als Patrick Dehenain verkozen wordt, zal hij echter zijn job als politieagent moeten opgeven. En ook tijdens de campagne staat de agent tijdelijk op non-actief.

De kandidatuur van Patrick Dehenain beroert de politieke gemoederen in Sint-Joost-ten-Node, weet La Capitale. Mag een agent zich wel verkiesbaar stellen, in dit geval op de lijst van burgemeester Emir Kir (PS)? “De wet verbiedt het niet”, legt de gemeentesecretaris van Jette uit in de Franstalige krant. “Maar als hij verkozen wordt, zal hij niet mogen zetelen. Tenzij hij zijn job als politieagent opgeeft”, klinkt het.

Een intern reglement bij de politie stelt wel dat leden van het operationeel kader hun politieke mening niet publiek mogen maken en zich moeten weerhouden van politieke activiteiten. Daarom wordt Patrick Dehenain tijdelijk op non-actief gezet, bevestigt de politiezone Noord, waar de man agent is.

"Sinds 14 juli, de officiële start van de campagne, is Patrick Dehenain wel nog politieagent maar hij oefent die job tijdelijk niet meer uit.” Het gaat om een termijn van onbetaalde vakantie. Dehenain kan, als hij niet zou verkozen worden, daarna gewoon terug zijn functie als politieagent opnemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?