— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

Bijna 70 procent nieuwe kandidaten voor Brusselse verkiezingen

© Photonews
| Voor 70 procent nieuwe gezichten op de affiches (archiefbeeld).

Er is een nieuwe politieke generatie op komst in Brussel. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van zondag bestaan de kieslijsten in de Brusselse gemeenten voor bijna 70 procent uit nieuwe kandidaten.

Le Soir schrijft woensdag dat zeven van de tien kandidaten gloednieuwe politieke gezichten zijn. In totaal stellen 4.105 kandidaten zich aan de kiezer voor, 2.827 onder hen doen dat voor het eerst.

Sint-Joost-ten-Node scoort met een vernieuwingspercentage van 76 procent het hoogste, Sint-Agatha-Berchem met 56 procent het laagste.

Voor ULB-politicologe Emilie Van Haute zijn die hoge percentages niet verrassend. “Het is typisch aan lokale verkiezingen, die de eerste toegangspoort tot de politiek is”, aldus Van Haute.

Onaantrekkelijke plaatsen

Wel concludeerde Le Soir dat de nieuwe politieke garde niet meteen de aantrekkelijkste plaatsen krijgt op de kieslijsten. Bovenaan de lijsten zakt het vernieuwingspercentage tot 30 procent. De uittredende gemeenteraadsleden, goed voor 10 procent van de Brusselse lijsten, nemen de betere posities in.

“Partijen rekenen op gekende kandidaten om meer stemmen binnen te halen”, legt Van Haute uit. “Mensen stemmen nu eenmaal eerder op namen die hen bekend in de oren klinken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?