Brussel kiest 2024 Montage Salamata Diallo en Soulaimane Ali, rsepectievelijk 9de en 10de plaats op de lijst voor het Brussels parlement voor Groen

| Salamata Diallo en Soulaimane Ali, respectievelijk 9de en 10de plaats op de lijst voor het Brussels parlement voor Groen.

Verkiezingen 2024: Groen gaat voor jong en divers

Steven Van Garsse
© BRUZZ
04/03/2024

Er waait een ware verjongingsgolf door de Vlaams-Brusselse lijsten. De partij Groen maakt zich sterk dat haast alle kandidaten binnen de top tien niet ouder zijn dan 35.

Groen heeft Salamata Diallo kunnen strikken. Ze heeft Guineese roots, kwam op haar vijfde in België wonen en studeert nu sociale wetenschappen aan de VUB/UGent. Ze gooide al hoge ogen in 2022 toen ze als zestienjarige Diplomate voor een dag was.

Ze is achttien, wordt in juni negentien en spreekt vlot drie talen: Nederlands, Frans en Engels. Ze leerde ook Koreaans. Ze krijgt de negende plaats op de lijst voor het Brussels parlement en is een van de jongste kandidaten van deze verkiezingen. "Jongeren van diverse achtergrond moeten dringend meer zichtbaar worden in alle lagen van de maatschappij," zegt ze.

Op plaats tien staat nog een student. Die is voor de eenentwintigjarige Soulaimane Ali uit Laken. Hij is net als Salamata Diallo alumnus van de organisatie Tada. Soulaimane is, naast rechtenstudent, jeugdwerker en staat ook op de planken in de theatervoorstelling Qui cherche, die vindt van Ras El Hanout, over Brusselse jongeren die opgroeien tussen Franstalige, Vlaamse en Marokkaanse culturen.

Ook hij pleit voor meer diversiteit in bepaalde witte bastions. Soulaimane Ali: "Te vaak blijven talenten onbenut en worden stemmen niet gehoord. De parlementen, advocatenkantoren en andere organisaties moeten een afspiegeling zijn van de superdiverse Brusselse samenleving."

Elke Van Den Brandt lijsttrekker Brussels parlement

Groen had eerder al de verkiesbare plaatsen bekendgemaakt, met minister Elke Van Den Brandt als lijsttrekker voor het Brussels Parlement en Groen-voorzitter Nadia Naji als lijsttrekker voor het Vlaams Parlement.

Ook de plaatsen vijf tot acht zijn nu bekend. Die zijn, in die volgorde, voor Ange-Raïssa Uzanziga (Schaarbeek, 33), Jad Zeitouni (Brussel, 30), Joyce Yusuff (Jette, 33) en Steve Sirjaques (Sint-Pieters-Woluwe, 35).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , Brussel kiest: Vlaams Parlement , Groen , Elke Van den Brandt , Nadia Naji , verjonging

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni