— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

Bijna de helft van de Brusselse gekozenen is vrouw

© Saskia Vanderstichele
| Dominique Dufourny is geen burgemeester meer, maar Elsene heeft geen tekort aan vrouwelijke verkozenen.

In totaal zijn bij deze gemeenteraadsverkiezingen 339 vrouwen verkozen in het Brussels Gewest, goed voor een aandeel van 48,8 procent. Dat is een record. In 2012 raakte nog 41, 5 procent vrouwen verkozen, in 2006 lag dat percentage op 42,2 procent.

In acht gemeenteraden zijn de vrouwen zelfs in de meerderheid. De gemeenteraden van Oudergem, Ganshoren, Elsene, Sint-Gillis, Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Sint-Lambrechts- en Sint-Pieters-Woluwe kleuren het meest vrouwelijk. Vooral Oudergem springt in het oog: 20 van de 31 zetels zijn bezet door vrouwen.

Sint-Joost-ten-Node is de slechtste leerling van de klas. Op 29 zetels haalden maar 10 vrouwen een zetel binnen, ofwel 34,5 procent.

Het aantal vrouwelijke burgemeesters zou wel dalen. Voorlopig ziet het er enkel naar uit dat Sint-Jans-Molenbeek opnieuw een vrouwelijke burgemeester krijgt. Daar probeert Catherine Moureaux (PS) een meerderheid te smeden. In Elsene is Dominique Dufourny (MR) buitenspel gezet door het Ecolo van Christos Doulkeridis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?