— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Jans-Molenbeek
© PhotoNews

Een Molenbeeks bestuur zonder de PS. Het beloofde geen walk in the park te worden voor burgemeester Françoise Schepmans (MR). Maar ze kwam er zonder kleerscheuren vanaf. De PS zet alles op alles om weer in het bestuur te geraken.

| De inzet |

Na de defenestratie van Philippe Moureaux gaat de strijd tussen de MR en PS verwoed verder. De familie Moureaux rekent op een comeback met dochter Catherine. Kiest burgemeester Schepmans voor CDH of PS? Of mag Moureaux de kaarten verdelen?

Gaat Françoise Schepmans het nog een legislatuur redden als burgemeester? Volgens een peiling uit het voorjaar zou de huidige liberale Lijst van de Burgemeester meer stemmen halen dan de PS, die twintig jaar lang de burgemeester voor Molenbeek had geleverd: Philippe Moureaux. Hoewel die in 2012 een voorakkoord op zak had met Ecolo en CDH, wist toenmalig eerste schepen Françoise Schepmans die partijen te overtuigen samen, zonder de PS, voor een nieuw politiek bestuur te gaan. Ze stelde een bestuur samen met schepenen van MR, Ecolo en CDH.

Die blikken tevreden terug op deze legislatuur. Het schepencollege kwam voor grote uitdagingen te staan, zoals de schulden die jarenlang onder het tapijt waren geveegd en natuurlijk de aanslagen, die Molenbeek in de hele wereld onder de belangstelling hebben gebracht.

Campagnekoorts

Alle partijen trachten verruimingskandidaten op de lijst te krijgen. Ze kunnen de stemmen leveren die het verschil maken. Françoise Schepmans mag naast Thierry Dailly van RWDM ook Mohamed El Bachiri verwelkomen, die samen met David Van Reybrouck Een jihad van liefde schreef. Dat lokt bij de PS felle reacties uit. “Een trieste clown zonder politiek talent,” sneerde een kandidaat.

Ondanks de moeilijkheden werden toch heel wat afspraken uit het meerderheidsakkoord gehaald. Er klinken dan ook positieve geluiden om de samenwerking voort te zetten. Maar er liggen grote uitdagingen op de loer. De socialisten maken een comeback met Catherine Moureaux, de dochter vàn. Ondertussen staat ook Défi te trappelen om in de meerderheid te stappen. De peiling van afgelopen voorjaar toont aan dat dat niet onrealistisch is.

Ook de N-VA komt om de hoek loeren. De Vlaams-nationalisten gooien een cabinetard van Theo Francken in de strijd, de relatief onbekende Laurent Mutambayi. Dan zijn er nog Parti Islam, met lijsttrekker Lhoucine Aït Jeddig, en de nieuwe lijst van Hassan Rahali, die de SP.A vaarwel zei en met ACT’Molenbeek voor een echte burgerlijst gaat.

De inzet voor de gemeenteraadsverkiezingen lijkt bij zowel de partijen van de meerderheid als de oppositie de jeugd te zijn. Meerdere partijen pleiten voor extra investeringen in het onderwijs. Daarnaast komen verschillende partijen met concrete plannen om sluikstorten tegen te gaan en de netheid in de gemeente te verbeteren.

Hassan Rahali, lijsttrekker voor Acting Citizens Together in Sint-Jans-Molenbeek

De grootste uitdaging wordt mobiliteit. Zullen er ambitieuze plannen worden gesmeed om de openbare ruimte radicaal anders in te richten? Worden pleinen parkeerplaatsvrij gemaakt? Schoolstraten autovrij? Aan Nederlandstalige kant lijkt er wel consensus te bestaan om de zwakke weggebruiker vaker voorrang te geven. Het zal een strijd zijn die binnen de lijsten moet worden uitgevochten, want binnen zowel de PS en SP.A als de CDH en CD&V klinken daarover verschillende geluiden.

Eén ding is zeker: als de huidige Lijst van de Burgemeester voldoende stemmen zou halen, wil Schepmans verder met een sterkere meerderheid. In 2012 haalden de liberalen een krappe meerderheid, wat besturen niet gemakkelijk maakte. Zowel de PS en SP.A als Défi en PVDA gaven flink tegengas. Gemeenteraden duurden vaak tot middernacht of langer. Zal dat probleem opgelost zijn met een samenwerking tussen Catherine Moureaux en Françoise Schepmans? Daarover wil geen van beiden zich voorlopig uitspreken.

De Vlaamse schepen

Met twee Nederlandstalige schepenen zijn de Vlamingen goed vertegenwoordigd in Molenbeek. Maar of Annalisa Gadaleta (Groen) en Jan Gypers (Open VLD) er in het volgende bestuur nog bij zullen zijn is onzeker. Gadaleta kreeg ruzie met Ecolo en komt met een eigen lijst op. Gypers laat de beste plaats op de lijst van burgemeester Schepmans aan Khadija Zamouri. Verder keuze te over voor de Nederlandstalige kiezer met Benjamin Dalle (CD&V) op de CDH-lijst, en Tania Dekens en Jef Van Damme op de PS-lijst van Catherine Moureaux. N-VA schuift Laurent Mutambayi naar voren als
lijsttrekker.

Hoe scoort burgemeester Schepmans op de baro(n)meter?

Schepmans heeft een lange staat van dienst als schepen en begon in 2012 voorzichtig aan haar eerste mandaat als burgemeester. Ze moest het Moureaux-tijdperk doen vergeten en deed dat met
een no-nonsenseaanpak. Wil ze echt ‘barones’ worden, moet ze er minstens nog een bestuursperiode bij doen.

Politiek landschap

politieklandschap Molenbeek
Wie Molenbeek zegt, denkt rood. Maar dat is allerminst het geval. Het politiek landschap is er een stuk diverser en blauw heeft een stevige machtsbasis. De toekomst belooft boeiend te worden, want oppositiepartij PS gooit Catherine Moureaux in de strijd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?