— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

Boetes tot 800 euro voor 19 afwezige bijzitters in Halle-Vilvoorde

© PhotoNews
| Stembureau 26 in Brussel-Stad (archiefbeeld).

De correctionele rechtbank van Brussel heeft 19 personen veroordeeld die op de jongste gemeenteraadsverkiezingen waren opgeroepen om in de kieskring Halle-Vilvoorde te zetelen als voor- of bijzitter, maar niet of te laten waren komen opdagen. Ze kregen boetes opgelegd van 300 tot 800 euro.

Meer dan 420 voor- en bijzitters kwamen in het arrondissement Halle-Vilvoorde bij de verkiezingen in oktober niet of te laat opdagen. Ze kregen allemaal een minnelijke schikking voorgesteld van 250 euro. Het leeuwendeel betaalde dat ook, maar een 90-tal personen weigerde dat en kreeg een dagvaarding in de bus om zich te verantwoorden voor de correctionele rechtbank.

De voorbije weken verschenen al enkele tientallen beklaagden voor de strafrechter. Woensdag kregen de eerste negentien beklaagden hun straf te horen.

Wie aanwezig was op zijn proces, kreeg een boete opgelegd van 600 euro, waarvan de helft met uitstel. Wie verstek liet gaan, werd veroordeeld tot een boete van 600 euro effectief. Eén beklaagde werd veroordeeld tot een boete van 800 euro omdat hij eerder al werd veroordeeld.

De afwezige bijzitters in de negentien Brusselse gemeenten worden voorlopig niet vervolgd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?