— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

Franstalig uiterst rechts in verspreide slagorde naar kiezer

© Parti Populaire
| Mischaël Modrikamen, de voorzitter van de Parti Populaire

Aan Franstalige kant trekken vier nationalistische of extreem-rechtse partijen op 14 oktober naar de kiezer. Nation en La Droite komen op in twee gemeenten, de Parti Populaire in drie. In Vorst verschijnt de nieuwe partij Chrétien op het toneel. Een overzicht.

De Parti Populaire (PP) van advocaat Mischaël Modrikamen wil samenwerken met de N-VA om van België een confederale staat te maken. In een interview met La Capitale in maart 2018 verwees Modrikamen expliciet naar de verwantschap met de N-VA om de voornaamste thema's van de partij te benoemen: "Immigratie, veiligheid, werkgelegenheid, belastingdruk en goed bestuur."

Maar de link met voormalig parlementslid Laurent Louis, veroordeeld voor negationisme, maakt de partij niet echt salonfähig. Bovendien kreeg de partij in november 2017 speurders over de vloer, die onderzoek deden naar onrechtmatige transacties van Europese subsidies. De Parti Populaire komt op in Oudergem, Evere en Watermaal-Bosvoorde.

De scheurlijst La Droite is opgericht door een voormalig lid van de Parti Populaire, Aldo-Michel Mungo. "Je hoeft enkel de persteksten van de PP erop na te slaan om te begrijpen dat het om een extremistische en racistische partij gaat, die enkel tot verdeeldheid leidt", bekritiseerde de leider van La Droite recent zijn voormalige partijgenoten. Voornaamste actiepunt van Mungo's eigen partij: de overheidsuitgaven, en het aantal overheidsgebonden verenigingen (gesubsidieerde vzw's), doen dalen.

20180829_photonews_Aldo-Michel Mungo La Droite
© Photonews
| La Droite van Aldo-Michel Mungo komt uiteindelijk enkel in Anderlecht en Brussel-Stad op

Mungo hoopt Franstalige stemmen af te snoepen van de N-VA, door eenzelfde recept aan te bieden maar dan met een duidelijk francofone saus: "Onder de invloed van de Vlamingen sneuvelen de vrijheiden die we verworven hebben tijdens de Franse Revolutie." Zijn lijst komt uiteindelijk niet in Ukkel op, omdat de drie kandidaten allemaal vrouwen waren. La Droite staat daardoor enkel in Brussel-Stad en Anderlecht op het stembiljet.

Anti-Islampartij

In Vorst dingt de partij Chrétien mee naar de gunst van de kiezer. Chrétien heeft niets te maken met het CDH, het is voor alles een anti-islampartij die de partij Islam verboden wil zien. "Teruggaan naar het gezond verstand, en de orde herstellen", luidt haar devies. Lijsttrekker Brandi Cecere is amper 19, meldt La Dernière Heure.

In de catalogus van rechtse partijen vind je op de uiterst-rechtse flank de partij Nation terug. Die wordt in Brussel geleid door een Franstalige man die eerder aan het hoofd stond van de Brusselse afdeling van de Vlaamse Militanten Orde (VMO), de stoottroepen van het Vlaams Blok, de voorloper van het Vlaams Belang. De radicale nationalistische partij heeft drie kandidaten in Anderlecht, en een volledige lijst met 35 namen in Evere.

Opvallend: het Vlaams Belang haalde in 2006 in Evere nog 7,41 procent van de stemmen, Nation in 2012 4,47 procent. Dit keer doet Vlaams extreem-rechts opnieuw niet mee, wat de kansen voor Nation en de Parti Populaire mogelijk vergroot.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?