— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

Kiescampagne: 49 dossiers voor ongeoorloofde verkiezingspropaganda

© Twitter Benjamin Devos.
| In Schaarbeek ontstond ophef over verkiezingsdrukwerk dat gericht werd aan de deelnemers van een loopwedstrijd.

De Gegevensbeschermingsautoriteit opende de voorbije maanden 49 dossiers in het kader van de verkiezingen. Vaak gaat het over het gebruiken van adresbestanden zonder toestemming.

Meer dan één Schaarbekenaar trok vorige week de wenkbrauwen op toen hij een brief van Défikandidaat Michele Amadeo kreeg. De man prijst zichzelf er niet enkel aan, maar feliciteert de bestemmelingen ook met hun deelname aan de 10,30 kilometer van Schaarbeek. Vorige week las u hier al dat het wellicht om een ongeoorloofd gebruik van de deelnemersgegevens ging.

Het geval in Schaarbeek blijkt geen alleenstaand dossier. De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA, de vroegere privacycommissie) opende al 49 dossiers voor verboden politieke propaganda sinds 25 mei van dit jaar. Dat aantal geldt voor heel België, een uitsplitsing voor Brussel kan de organisatie niet geven. In 2016 en 2017 samen waren dat maar vijf dossiers, maar dat waren dan ook geen verkiezingsjaren.

Ledenlijst van de sportclub

Het gaat daarbij vooral over het gebruik van databanken die niet bedoeld zijn voor politieke doeleinden. De brieven in Schaarbeek zijn een voorbeeld van zo’n geval. In andere gevallen gaat om gegevens van een sportclub of om het klantenbestand van iemand die een vrij beroep uitoefent.

Daarnaast zijn er ook dossiers over het oneigenlijk gebruik van de kiezerslijsten die partijen kunnen opvragen. “Maar daar stellen we eigenlijk weinig legale problemen vast”, laat de woordvoerster van de GBA  weten.

Een ‘dossier openen’ betekent overigens niet noodzakelijk dat er ook een klacht wordt ingediend. Vaak gaat het ook om vragen aan de autoriteit of een bepaalde actie wel legaal is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?