— Brussel kiest in jouw gemeente

Schaarbeek

Défi-kandidaat Schaarbeek gebruikt deelnemerslijst loopwedstrijd voor campagne

© Twitter Benjamin Devos.
| In de brief die Benjamin Devos (PVDA) op zijn adres ontving van Michele Amadeo (LB) wordt hij gefeliciteerd voor zijn deelname aan de 10,30 kilometer van Schaarbeek.

Schaarbekenaar Benjamin Devos (PVDA) is verontwaardigd over een brief die hij in zijn bus kreeg van Michele Amadeo (Défi). Daarin wordt hij bedankt voor zijn deelname aan de 10,30 kilometer van Schaarbeek, waarna Amadeo naar zijn stem hengelt. De PVDA’er vindt dat een schending van de privacywetgeving. De Privacycommissie lijkt die redenering te volgen.

Benjamin Devos (PVDA) nam op 21 september deel aan de 10,30 kilometer van Schaarbeek. Hij schreef zich hiervoor in bij de start en gaf daarbij geen toestemming om zijn adresgegevens verder te verspreiden. Toch kreeg hij twee weken later, op 2 oktober, post van Michele Amadeo. Die komt op voor de verkiezingslijst van burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) en feliciteert in zijn brief Devos voor zijn sportieve prestatie.

‘Methode is volkomen legaal’

Verder in het bericht hengelt Amadeo ook naar zijn stem voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Deze verkiezingspropaganda lijkt op het eerste gezicht gebruikelijk, maar Devos stelt zich vragen bij de link die Amadeo kon leggen tussen zijn deelname aan de loopwedstrijd en de plaats waar hij woont. Volgens de PVDA’er is dat een schending van de privacywetgeving. Hij uitte zijn bezorgdheid op Twitter en Facebook, waarop Amadeo reageerde door te zeggen dat er niets mis is met de gehanteerde methode.

“Het is volkomen legaal om mensen aan te schrijven op basis van de openbare verkiezingslijsten. Die zijn publiek en toegankelijk voor alle kandidaten. Ik wist trouwens niet dat u opkwam”, diende hij Devos van antwoord op Facebook. Die laatste liet op zijn beurt verstaan dat "niet het gebruik van de verkiezingslijsten het probleem is, maar wel de gerichte communicatie op basis van zijn deelname aan de 10,30 kilometer."

Gegevensbeschermingsautoriteit spreekt Amadeo tegen

Navraag bij de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA), beter gekend als de Privacycommissie, leert ons dat alles erop wijst dat de werkwijze van Amadeo inderdaad een inbreuk is op de wetgeving.

“Politieke partijen mogen inderdaad gebruik maken van de kiezerslijsten die door de gemeente ter beschikking worden. Het is hen echter niet toegestaan om deze gegevens te koppelen aan een specifieke context, tenzij anders door de persoon in kwestie is aangegeven”, zegt Sarah Boulerhcha van de GBA aan BRUZZ. Dat laatste is volgens Devos echter niet aan de orde.

‘Geen foute bedoelingen’

Marc Weber, kabinetschef van burgemeester Clerfayt (Défi), laat in een reactie weten ‘te zullen nagaan of er al dan niet toestemming is gegeven’.

“Als dat niet zo is, hebben wij inderdaad een fout gemaakt. De brief is wel nooit verstuurd met foute bedoelingen”, voegt hij daar nog aan toe. Devos heeft tot dertig dagen na de feiten de tijd om naar de GBA te stappen.

Als de inbreuk daar wordt aanvaard, kan die een sanctie uitvaardigen. Dat kan variëren van een onmiddellijk stopzetting van deze werkmethode tot een administratieve boete. Devos kan ook zelf naar de rechter stappen, al gebeurt dat volgens de GBA voor dergelijke feiten zelden.   

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?