| Sociale en politieke strijd via posters, nog tot in november te bekijken in het Huis van de Europese Geschiedenis

Expo toont de geschiedenis van Europa aan de hand van 150 posters

JP
© BRUZZ
08/05/2022

Van de propaganda uit de tijd van de twee wereldoorlogen en tijdens de Koude Oorlog, tot de opkomst van het toerisme en de sociale bewegingen: de expositie Als muren spreken! laat het publiek kennismaken met de geschiedenis van Europa via 150 historische posters.

De expositie toont een selectie uit de uitgebreide affichecollectie van het Huis voor Europese Geschiedenis, die meer dan 5.200 stukken telt. Voor deze expositie staan de wisselende gevoelens tegenover Europa centraal. Dat komt ook terug in de verschillende onderdelen van de expositie, zoals 'Tumult en eenheid' tot 'Barrières en verbindingen' en 'Activisme en protest'.

"Affiches bieden een waardevol inzicht in het Europese leven en hoe het is om Europeaan te zijn, maar zij kunnen ook duistere verhalen onthullen over hoe de samenleving is gevormd door economische en politieke krachten," verklaart hoofdcurator Perikles Christodoulou.

De expositie staat tenslotte ook stil bij de poster als medium. "Affiches dienen om te informeren, maar ook om op te voeden en zelfs om te manipuleren. Ze domineren de openbare ruimte, eisen onze aandacht op en confronteren ons met de ideeën van onze tijd," zegt Christodoulou. Een deel van de expositie gaat daarom op zoek naar een antwoord op de vraag: wat komt er na de poster?

Naast in Europa geïnteresseerde bezoekers uit binnen- en buitenland, mikt het museum ook op lagere en middelbare scholen in Brussel en België. Leerlingen kunnen ter plaatse deelnemen aan gratis workshops over de Europese geschiedenis.

De tentoonstelling is nog tot 13 november gratis te bezichtigen in het Huis van Europese Geschiedenis.
Als muren spreken!, historia-europa.ep.eu

Bekijk hieronder een selectie van de tentoongestelde posters in de galerij:

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni