Schaarbeek: Jong geweld tegen oude rot

Sara De Sloover, Steven Van Garsse
© BRUZZ
26/09/2018

Burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) haalde Schaarbeek de afgelopen achttien jaar mee uit het slop, na decennia verloederingsbeleid. Daar pakt hij graag mee uit, maar de laatste tijd kwam de klad erin. De inwoners morren, en Clerfayt lijkt blind voor hun verzuchtingen. Toch lijkt niemand vooralsnog zijn positie te kunnen bedreigen.

| DE INZET |
 

Schaarbekenaren die verontwaardigd zijn over de sluikstorters, drugsdealers en snelheidsduivels in hun wijken trekken steeds vaker de straat op en het gemeentehuis in. De Lijst van de Burgemeester lijkt het probleem niet te zien. Kost de volkswoede burgemeester Clerfayt onverwacht de kop?

 

De wijk rondom het Josaphatpark en Louis Bertrand herademt. Er zijn deze bestuursperiode tal van hippe cafeetjes bijgekomen, er worden woningen gebouwd en de gemeente zorgde met Parktobe voor een zinderende zomer vol activiteiten in het Josaphatpark. “Schaarbeek is het nieuwe Sint-Gillis,” pochte de burgemeester vorig jaar in oktober tegen BRUZZ. Een half jaar later werd dat zelfs: “Schaarbeek is het nieuwe New York, met het Josaphatpark als Central Park.”

Door dergelijke vergelijkingen lijkt de burgemeester soms de zin voor realiteit kwijt. Niet alle wijken profiteren immers mee van de economische heropleving. In de buurt van het Liedts- en Lehonplein klaagt de mondige middenklasse over de toenemende bevolkingsdruk, zwerfvuil, wegpiraten en drugsdealers.

Een brand in een sociale woning, waarbij een hoogzwangere vrouw en haar baby omkwamen, legde bovendien de erbarmelijke staat van de sociale woningen van huisvestingsmaatschappij Schaarbeekse Haard bloot.

Campagnekoorts

N-VA-lijsttrekster Cieltje Van Achter klaagde aan dat partijen die nu in de gemeenteraad zitten, twee weken eerder affiches mochten aanplakken dan partijen zonder verkozenen.

“Zo vermijden we dat partijen die niet door de vrederechter goedgekeurd werden, toch reclame kunnen maken,” verklaarde burgemeester Clerfayt. In de praktijk is enkel N-VA het slachtoffer. “Discriminatie,” vindt Van Achter.

 

Niet verwonderlijk dat de socialisten van investeringen in laag-Schaarbeek een kernthema voor de kiesstrijd hebben gemaakt. In die zin is het slim van Clerfayt dat hij alvast een voorakkoord afsloot met Ecolo-Groen: een linkse brede coalitie lijkt zo uitgesloten.

Intussen lijkt de echte stadsvernieuwing stilgevallen. Het projet-phare, de heraanleg van de Louis Bertrandlaan, is er niet gekomen. Een krachtig mobiliteitsbeleid waar ook fietsers en voetgangers wat aan hebben, bleef uit. De auto is nog altijd koning in Schaarbeek. Snelheidsduivels veroorzaakten het afgelopen jaar een aantal gemediatiseerde dodelijke ongelukken. In een enquête noemde ruim drie kwart van de ondervraagde inwoners verkeersveiligheid zijn voornaamste bekommernis. Bezorgde burgers, vaak jonge ouders, trokken verenigd in wijkcomités en actiegroepen naar de gemeenteraad waar ze soms luidruchtig hun ongenoegen lieten horen.

"Ik wil niet dat Schaarbeek het nieuwe Sint-Gillis of New York wordt, zoals Clerfayt zegt. Gentrificatie is niet de oplossing."

Matthieu Degrez (PS), de uitdager

Mathieu Degrez, lijsttrekker PS-SP.A in Schaarbeek

Tergend langzaam groeide bij de bestuursploeg het besef van de omvang van het probleem, en zag ze zich verplicht een krachtig signaal te geven. Zo wordt er extra geïnvesteerd in camera’s en verkeerspolitie, komt er een fietsstraat langs het Josaphatpark en wordt het gros van Schaarbeek zone 30. Zijn het louter verkiezingsbeloftes of zet Clerfayt dit echt door?

Hoe wisselvallig de balans van deze bestuursperiode ook is, Clerfayt heeft politiek de touwtjes stevig in handen. Hij heeft zijn opponenten vakkundig naar huis gespeeld. De MR is uit elkaar gevallen, het CDH is met Mahinur Özdemir zijn belangrijkste stemmenkanon kwijt. De PS is na het vertrek van boegbeelden Laurette Onkelinx en Yves Goldstein murw geslagen. Het is afwachten hoe de jonge lijsttrekkers Matthieu Degrez en Hannelore Goeman, plots Clerfayts voornaamste uitdagers, zullen presteren.

De Vlaamse schepen

Kort na de vorige verkiezingen begon Open VLD-gemeenteraadslid Quentin van den Hove mee te stemmen met de meerderheid, hoewel hij op de MR-lijst verkozen was. Hij staat nu dertiende op de Lijst van de Burgemeester. Maakt hij kans om Adelheid Byttebier (Groen) op te volgen als Vlaamse schepen? “Hij moet voldoende stemmen halen voor een post,” zegt Clerfayt. De groenen hebben een voorakkoord met Clerfayt. Byttebier staat tweede op die lijst, wat maakt dat twee Nederlandstalige schepenen mogelijk zijn. In 2012 haalde ze 773 voorkeursstemmen, Van den Hove 540.

Hoe scoort burgemeester Clerfayt op de baro(n)meter?

Burgemeester Bernard Clerfayt (Défi ) is goed op weg om een echte baron te worden. Hij werkt gestaag aan zijn populariteit, laat zich graag op brocantes en feestjes zien. Ondertussen schakelt hij op een sluwe manier zijn tegenstanders uit.

Politiek landschap

politieklandschap Schaarbeek

Net zoals veel gemeenten heeft ook Schaarbeek een traditie van liberale burgemeesters. Alleen kan de MR daar de vruchten niet van plukken. Défi -burgemeester Clerfayt voert zelf een liberaal beleid, met de steun van dissidente liberalen. De PS blijft wel een geduchte tegenstander.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Kiest 2018: Schaarbeek, gemeenteraadsverkiezingen 2018, Bernard Clerfayt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni