— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018
in Sint-Jans-Molenbeek boekt Catherine Moureaux, dochter van ex-burgemeester Philippe, een eclatante overwinning.© Belgaimage

De PS kijkt met gemengde gevoelens naar deze stembusslag. In heel wat gemeenten gaan de socialisten erop achteruit, maar twee symbolisch belangrijke overwinningen maken veel goed. In Brussel-Stad houdt burgemeester Philippe Close stand. En in Sint-Jans-Molenbeek boekt Catherine Moureaux, dochter van ex-burgemeester Philippe, een eclatante overwinning.

Alle ogen waren gericht op de prestatie van de PS in Brussel-Stad, waar Philippe Close een jaar mocht puinruimen na het Samusocial-schandaal en het ontslag van Yvan Mayeur. Maar tegen de verwachtingen in boekte zijn lijst nauwelijks verlies: PS eindigt in Brussel-Stad op 28,4 procent. Dat is 0,7 procent minder dan in 2012, maar wellicht hadden velen erger gevreesd.

Het grootste succes van PS is in Molenbeek te vinden: de socialisten waren er al de grootste partij, maar doen er nog eens 2,1 procent bij, goed voor een indrukwekkende 31,3 procent. Lijsttrekker Catherine Moureaux doet meer dan 8 procent beter dan de lijst van burgemeester Françoise Schepmans (MR), die er bovendien op achteruitgaat. Moureaux lijkt zo in poleposition om de sjerp terug te winnen voor de socialisten.

Klappen

Elders krijgt PS wel klappen: in Vorst verliest de lijst van burgemeester Marc-Jean Ghyssels 6,5 procent en is PS zelfs de koppositie kwijt aan Ecolo-Groen. In Anderlecht incasseert burgemeester Eric Tomas 7,1 procent, maar zijn partij blijft wel de grootste. In Ganshoren verliest Michèle Carthé ten voordele van Pierre Kompany (ProGanshoren). En in Jette verliest PS-SP.A net geen 9 procent.

In Elsene is er een lichte stijging te noteren. In Sint-Gillis zal burgemeester Charles Picqué gerust slapen, want ondanks een verlies van 3,8 procent blijft zijn lijst afgetekend de grootste. Rudi Vervoort houdt gemakkelijk stand in Evere, want met 37,7 procent blijft de minister-president aan zet.

PTB-PVDA scoort

PTB-PVDA wint overal waar het opkomt. Op sommige plaatsen is dat duidelijk ten koste van de PS, zoals in Anderlecht, Vorst en Sint-Gillis. In Molenbeek ligt het anders: daar wint zowel PS als PTB-PVDA, al is de winst van het extreemlinkse blok wel nog imposanter: de lijst van Dirk De Block doet er 9,1 procent bij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?