Analyse

Anderlecht: Groenen gunnen Tomas ereronde

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
15/10/2018

| Eric Tomas (PS), burgemeester Anderlecht.

Ondanks fors verlies kan Eric Tomas (PS) burgemeester blijven. Ecolo-Groen verkiest een alliantie met zijn kartellijst boven een avontuur met de liberalen.

De afzwaaiende meerderheid kreeg klappen zondag. De kartellijst PS-SP.A-CDH van burgemeester Eric Tomas (PS) en de liberale lijst van eerste schepen Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) verloren samen maar liefst zeven zetels. Beide verliezers lonkten meteen naar groeier Ecolo-Groen om een nieuwe meerderheid te vormen.

Van Goidsenhoven kan bogen op meer persoonlijke stemmen en een kleiner verlies, maar de lijst van Tomas bleef de grootste en lijkt aan het langste eind te trekken. Er is namelijk een coalitie in de maak tussen PS-SP.A-CDH, Ecolo-Groen en Défi. Die laatste partner is rekenkundig niet nodig, maar moet de meerderheid stabiel maken. Eric Tomas kan burgemeester blijven.

De keuze voor een meer progressieve meerderheid is enigszins logisch gezien de indrukwekkende doorbraak van de PTB-PVDA. Die verovert in één ruk zeven zetels en belooft stevig oppositiewerk.

Terwijl extreem-links zijn intrede maakt, zijn verschillende andere oppositiepartijen van de kaart geveegd. Zo verdwijnen CD&V, dat alleen opkwam, Vlaams Belang en de lijst Islam uit de gemeenteraad. Die laatste nam op het laatste nippertje niet deel aan de verkiezingen door een probleem met handtekeningen.

Ook N-VA kon de eigen ambities niet waarmaken. In plaats te groeien gaan de Vlaams-nationalisten achteruit. Ze verliezen hun tweede zetel. Dat wordt eenzaam oppositie voeren voor nieuwkomer Gilles Verstraeten.

Wie wordt burgemeester?

Net als zes jaar geleden haalde Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) iets meer voorkeursstemmen dan Eric Tomas (PS), maar winnaar Ecolo-Groen verkiest een alliantie met PS-SP.A-CDH boven een avontuur met de liberalen en dus kan Tomas blijven zitten.

En de Vlamingen ...

De Nederlandstalige kiesvijver wordt kleiner en dat vertaalt zich in de gemeenteraad. Het aantal Nederlandstalige gekozenen gaat van 12 naar 5. SP.A is nog goed voor drie zetels met Elke Roex, Safouane Akremi en Mohammed Khazri. Voor Groen is Susanne Mueller-Huebsch opnieuw verkozen. N-VA houdt nog één zetel over. CD&V en Vlaams Belang verdwijnen uit de gemeenteraad.

Blijf ook na 14 oktober op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Anderlecht.

De analyses na 14/10

De verkiezingen zitten erop en de burger heeft gesproken. Tijd om voor elke gemeente een stand van zaken op te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Kiest 2018: Anderlecht, De analyses na 14/10, gemeenteraadsverkiezingen 2018

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni