Sint-Jans-Molenbeek hoofddoek markt allochtone gemeenschap

| Gesluierde en ongesluierde moslima in Sint-Jans-Molenbeek (archiefbeeld).

Brussels hoofddoekenverbod geen breekpunt voor Ecolo-Groen

TDN
© BRUZZ
23/10/2018
Updated: 23/10/2018 10.00u

Terwijl de groenen in Antwerpen de afschaffing van het hoofddoekverbod duidelijk in het partijprogramma hebben opgenomen, maakt Ecolo-Groen er in Brussel-Stad geen breekpunt van. Het onderwerp maakt zelfs geen deel uit van de rood-groene coalitiegesprekken, schrijft De Standaard en bevestigen de groenen aan onze redactie.

In Antwerpen is Groen stellig: het hoofddoekverbod schaffen we af. Het sneuvelen van het verbod staat er hoog op de agenda. Maar Antwerpen is Brussel niet. In de hoofdstad bereikt het thema de onderhandelingen tussen PS, Ecolo-Groen en Change.Brussels zelfs niet.

Laïcité

"Het neutraliteitsprincipe voor loketpersoneel blijft in Brussel-stad onverkort overeind. Ecolo-Groen onderschrijft het volledig", zegt burgemeester Philippe Close (PS) in een gesprek met De Standaard.

"Het is nauwelijks voorwerp van discussie geweest. Meer nog: ik heb de garantie dat ze niet zullen eisen de hoofddoek weer toe te laten", aldus Close nog. Voor de PS is laïcité, of secularisme, een heilig principe.

Geen groen breekpunt

Hoewel Ecolo zich in de discussie rond religieuze tekens in de publieke ruimte verslikte, met brutale gevolgen voor voormalig fractieleidster Magy Nagy, heeft het Antwerps debat rond de hoofddoek geen gevolgen voor Brussel-Stad.

"Het hoofddoekenverbod is voor ons geen breekpunt, en in de onderhandelingen is het tot hiertoe geen enkel probleem geweest", aldus Brussels Parlementslid Arnaud Pinxteren (Ecolo).

De Brusselse groenen hebben andere prioriteiten, zo bevestigt ook toekomstige schepen Bart Dhondt (Groen). "Nu de coalitiegesprekken beginnen, willen we ons programma maximaal verwezenlijken."

Dhondt laat aan onze redactie wel weten dat de partij principieel nog steeds tegen een hoofddoekenverbod is. "Alleen hebben we in de Stad Brussel de partners niet gevonden om het verbod op te heffen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Kiest 2018: Brussel-Stad , Samenleving , hoofddoek , Philippe Close

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni