| Opnieuw kopzorgen voor Laeremans. Verliest de ex-Vlaams Belanger straks coalitiepartner Open VLD?

Grimbergen: Open VLD mag niet besturen met Vlaams Belanger

© Belga
26/10/2018

Open VLD zegt neen tegen een samenwerking met de lijst Vernieuwing in Grimbergen. Een samenwerking in de Vlaams-Brabantse gemeente is "onmogelijk omdat één van de verkozenen van de lijst Vernieuwing actief is bij het Vlaams Belang".

Op vraag van voorzitter Gwendolyn Rutten bekeek de statutaire commissie van Open VLD of de partijstatuten een coalitie tussen de lokale lijst met Vernieuwing toelaat. Voor de onafhankelijke commissie is het echter duidelijk dat de betrokken verkozene "zich profileert als Vlaams Belanger".

De commissie wijst er meer bepaald op dat de man werkt op de fractie van Vlaams Belang in het Vlaams parlement en actief blijkt in de regionale partijwerking. "Het is dan ook duidelijk voor de statutaire commissie dat Vernieuwing zich niet aan de voorwaarden heeft gehouden die konden leiden tot een samenwerking en dat bijgevolg de lokale afdeling Open VLD Grimbergen ook niet kan overgaan tot een samenwerking met deze partij", luidt de conclusie.

Tijd tot 1 december

Volgens de statutaire commissie moet de Grimbergse afdeling ervoor instaan dat de verkozene van Vernieuwing ofwel "afstand doet van zijn gemeentelijk mandaat", of "als onafhankelijke gaat zetelen" of "volledig bestuurlijk en professioneel breekt met Vlaams Belang".

Lokaal voorzitter Patrick Vanbinst erkent de beslissing. "We zullen onze verantwoordelijkheid nemen en zo snel mogelijk contact opnemen met Vernieuwing", aldus Vanbinst. De Grimbergse afdeling krijgt van de statutaire commissie tijd tot 1 december.

Geen coalitie of uitsluiting

Lukt het de lokale verkozenen niet om Vernieuwing te overtuigen, dan kan er geen coalitie met Open VLD gemaakt worden. Kiest de lokale afdeling van Open VLD toch voor de vorming van een coalitie met de lijst, zal dit leiden tot de uitsluiting van de zes verkozenen uit de partij.

Vernieuwing, de partij van ex-Vlaams Belanger Bart Laeremans, kwam als grote winnaar uit de gemeenteraadsverkiezingen in Grimbergen. De partij sloot daarop een principeakkoord met Open VLD en N-VA, maar dat leverde hen veel kritiek op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Kiest 2018: de Rand , Bart Laeremans , Vlaams Belang , cordon sanitaire

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni