| Laeremans, stemmenkanon en toekomstig schepen in Grimbergen, verliet Vlaams Belang in 2015.

Open VLD gaat in zee met ex-Vlaams Belanger in Grimbergen

© Belga
17/10/2018

De Open Vld neemt "toch een serieuze verantwoordelijkheid" als ze beslist in Grimbergen in zee te gaan met de lokale lijst Vernieuwing van Bart Laeremans. Dat zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB). "Er zijn toch argumenten om daar te spreken van een doorbreking van het cordon sanitaire."

Vernieuwing, de partij van ex-Vlaams Belanger Bart Laeremans, is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Grimbergen. De partij heeft een principeakkoord gesloten met Open Vld en N-VA.

De liberalen zouden er wel de burgemeester en drie schepenen leveren. Vernieuwing neemt twee schepenposten voor zich, N-VA twee. Maar dat Open Vld en N-VA er willen samenwerken met ex-Vlaams Belangers, levert hen veel kritiek op.

Cordon saintaire

De lokale Groen en CD&V-politici spreken van een doorbreking van het cordon sanitaire, de afspraak om niet met het Vlaams Belang te besturen. De statutaire commissie van Open Vld buigt zich nu over de zaak.

Voor Dave Sinardet, politicoloog aan de Vrije Universiteit Brussel, zijn er "zeker argumenten om te spreken van een doorbreking van het cordon, al is dat minder expliciet dan in Ninove (waar Forza Ninove van VB-parlementslid Guy D'haeseleer de verkiezingen won, red.) het geval zou zijn".

ICT'er van Vlaams Belang

"Bart Laeremans zat heel lang bij het Vlaams Belang, is er nog maar drie jaar geleden opgestapt en dan nog nadat hij niet meer verkozen was geraakt. Je kunt je de vraag stellen of hij anders niet was gebleven", meent Sinardet.

"Bovendien is iemand verkozen die als ICT'er bij het Vlaams Belang werkt, en staan ongeveer dezelfde mensen op de lijst als in 2012, toen de partij nog gefinancierd werd door het Vlaams Belang." Als Open Vld toch doorgaat met de coalitievorming in Grimbergen, "heeft ze toch een serieuze verantwoordelijkheid", vindt Sinardet.

"De doorbreking van het cordon is zoals een dijkbreuk: niet ineens, maar er sijpelt stilaan meer en meer water in. Als dit doorgaat, dan is de dijk wel heel lek en wordt het makkelijker ze helemaal te breken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Kiest 2018: de Rand , Politiek , Bart Laeremans , cordon sanitaire , Vernieuwing

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni