| Burgemeester Bart Laeremans (Vernieuwing) stelt dat er juridische problemen zijn rond het asielcentrum

'Juridische problemen' rond nieuw asielcentrum Grimbergen

Robin Vanpée
20/04/2023

Het plan van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) om een nieuw asielcentrum in Grimbergen op te richten, botst volgens de burgemeester van de gemeente op juridische problemen. De plannen voor het asielcentrum werden door Theo Francken (N-VA) via Twitter gelekt.

Het voormalig woonzorgcentrum Ascot, dat op een steenworp van het Brussels Gewest ligt, zou dienen om 100 asielzoekers met een medisch profiel (mensen met een beperking, chronische aandoeningen of rolstoelgebruikers) onderdak te bieden, maar het gemeentebestuur stelde dat er juridische problemen waren om hen te huisvesten. Er kwam melding van het asielcentrum toen Theo Francken (N-VA) het nieuws over de plannen op Twitter lekte.

De burgemeester van Grimbergen, Bart Laeremans (Vernieuwing), was niet tevreden met het lek. “We hadden al een aanvraag gekregen, maar het werd snel duidelijk dat er juridische bezwaren zijn,” meldt hij aan De Standaard. Het gebouw ligt samen met een kantoor en enkele flatgebouwen samen op een gemeenschappelijke plaats. “We kunnen ons niet inbeelden dat bewoners plots volslagen onbekenden op het terrein zien rondlopen. We wilden dit aan het kabinet melden en hoopten dat het dossier daarmee een stille dood zou sterven.”

“De Vlaamse rand kampt al met verfransing en vervreemding, stop ermee” tweette Francken over de plannen. Nicole de Moor was niet gediend met die uithaal en diende haar voorganger van repliek. “Het gaat over 100 mensen met een medisch profiel. Wat stelt u voor, hen op straat laten slapen?”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni