— Brussel kiest in jouw gemeente

Jette

Campagneniveau neemt duik net voor verkiezingen

© MF via Facebook
| Het Vlaams Belang krijgt af te rekenen met besmeurde affiches, maar ook met vandalisme.

Nazisymbolen en homofobe commentaren op affiches, kandidaten die verkiezingsdrukwerk van Vlaams Belang als toiletpapier gebruiken, een kras in de auto van de lijsttrekker voor het Vlaams Belang in Jette: in de laatste rechte lijn naar verkiezingsdag gaat het niveau van de campagne steil naar beneden.

Hitlersnorretjes duiken al langer regelmatig op onder de neus van geafficheerde kandidaten. Zo kregen eind september alle kandidaten in Etterbeek zo'n snor, soms aangevuld met hakenkruisen. Maar ook zonder de snor staat er al eens een hakenkruis op een affiche, zo bijvoorbeeld in Vorst, op de affiche van PVDA-kandidaat Stéphanie Koplowicz.

Onverlaten gingen afgelopen weekend een stap verder, en staken een verkiezingsaffiche van Défi-kandidaat Michaël François met daarop homofobe tekeningen in zijn brievenbus. “Ik leef hier samen met mijn vriend, ook hij is geschrokken”, zegt François.

De pot verwijt de ketel

Maar, zo laat het Vlaams Belang weten, François voert zelf campagne op bedenkelijk niveau. Zo deelde hij afgelopen weekend een filmpje op sociale media, waarop te zien is hoe hij, gezeten op de toiletpot, om een nieuwe rol toiletpapier vraagt. “Die nieuwe, die ik graag heb”, zegt hij, waarop een man hem een rol aanreikt met daarop het logo van het Vlaams Belang en de slogan ‘Eigen volk eerst’.

“Het ronduit platte, lage niveau waarop Défi campagne voert, schaadt het imago van de politiek en van de hoofdstad”, zegt Frédéric Erens, kandidaat voor het Vlaams  Belang in Brussel Stad. “Maar om het met François’ eigen woorden te zeggen: beledigingen of bedreigingen houden me niet tegen.”

Vlaams Belang
© Vlaams Belang Brussel

Kras in motorkap

Maar ook buiten het kleinste kamertje wordt het Vlaams Belang besmeurd. Zo worden her en der affiches afgetrokken, of met boodschappen zoals ‘keer terug naar Antwerpen’ overschreven. En in de motorkap van Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) zit sinds enkele dagen een grote kras.

Hoewel dit ook het werk van 'gewone' vandalen kan zijn, heeft het volgens Lootens-Stael bijna zeker met zijn politiek engagement te maken. "Het is niet de eerste keer. En net als toen gebeurt dit net nu, in de laatste dagen voor de verkiezingen."

In Vorst ten slotte, is het dan weer Défi-lijsttrekker Marc Loewenstein die het moet ontgelden en, u raadt het al, een hitlersnorretje en dito bles kreeg aangetekend. “Ik neem dat omwille van mijn familienaam persoonlijk”, zegt Loewenstein aan La Capitale. “Bij anderen is het anekdotisch, maar ik voel me geviseerd.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?