— Brussel kiest in jouw gemeente

Jette

Jette: minister Sven Gatz wordt gemeenteraadslid

© Open VLD

Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz is in Jette de enige verkozene voor Open VLD. Hij zal ook zijn zitje als gemeenteraadslid opnemen. Ondanks zijn nieuw mandaat is Gatz slechts gematigd tevreden over de verkiezingen.

"Het is niet helemaal gelopen zoals we gehoopt hadden. Daarom ben ik gematigd tevreden. Ik ben tevreden, omdat we als MR en Open VLD in Jette nog bij diegenen zijn die stand houden, in vergelijking met de rest van het Brussel gewest. Zelf hadden we in Jette gehoopt om een tweetal zetels bij te winnen, maar we zijn op vijf gebleven", vertelt Gatz.

Aan Nederlandstalige kant is de Vlaamse minister de enige op de liberale lijst MR 'powered by Open VLD'. Hij wil daarom zeker zijn zitje opnemen.

'Op eigen kracht verkozen'

Gatz haalde 298 voorkeursstemmen, wat relatief weinig is voor een minister die vaak in de kijker loopt. "Het zal u misschien verwonderen, maar ik haal meer stemmen dan zes jaar geleden", zegt Gatz daarover.

"Maar wanneer je op een lijst staat die vleugels heeft, en de groene collega's en die van de Lijst van de Burgemeester hadden die zeker, dan haal je sowieso hogere scores. Anderzijds: ik ben op eigen kracht verkozen, daar kan ik me aan optrekken. Er zijn verkiezingen die je wint, er zijn er waar je blij bent dat je een degelijk resultaat hebt. Dit was er een van de laatste soort."

Binnen het schepencollege verandert er niets. Er zijn burgemeester Hervé Doyen en vijf schepenen voor de Lijst van de Burgemeester, twee groene schepenen en twee blauwe schepenen. Hervé Doyen (CDH) blijft burgemeester, maar maakte al bekend dat hij die positie halfweg het mandaat afstaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?