Analyse

Oudergem: minder machtige Gosuin moet partner nog kiezen

Jasmijn Post
© BRUZZ
16/10/2018

| Didier Gosuin (Défi), burgemeester in Oudergem.

De macht van Didier Gosuin (Défi) in Oudergem brokkelt een beetje af. Hij behoudt de absolute meerderheid, maar neemt traditiegetrouw wel een andere partij aan boord. De komende weken zal hij beslissen over zijn coalitiepartner.

De almachtige Lijst van de Burgemeester verliest 16,5 procent. Toch torent de lijst van Didier Gosuin, met 47 procent van de stemmen, nog altijd boven de concurrentie uit. Mogelijk verloor de Lijst van de Burgemeester stemmen omdat Gosuin zelf verhinderd was vanwege zijn post als Brussels minister van Economie en Tewerkstelling. Vanaf mei, als zijn ambtstermijn afloopt na de gewestverkiezingen, zal Gosuin zich weer voor honderd procent inzetten als burgemeester.

De tweede grote winnaar is Groen-Ecolo, dat 22,7 procent van de stemmen binnenhaalt. Daarmee stijgen ze van vier naar acht zetels. Hun campagne, die sterk inzette op prioritaire mobiliteit voor de zwakke weggebruiker, heeft de kiezer kennelijk overtuigd. Opvallend tot slot is dat MR-Open VLD op eigen kracht ongeveer tien procent van de stemmen binnenhaalt. In 2012 kwam MR op op de Lijst van de Burgemeester, maar dit jaar besloten de liberalen samen verder te gaan met hun Nederlandstalige partner Open VLD, die het Nederlandstalig kartel SAMEN vaarwel zei.

Traditiegetrouw kiest de Lijst van de Burgemeester één andere partij in het schepencollege. Gosuin lijkt nog geen haast te hebben om een coalitie te vormen. “Ik ga met iedereen praten,” zei hij op zondagavond. Als hij echter zou gaan voor een Nederlandstalige schepen (en de daarbij horende subsidie), zijn er niet veel opties. Dan moet hij kiezen voor Groen-Ecolo, dat met Lieve Jorens de enige Nederlandstalige gekozene leverde. De komende weken moeten uitwijzen of Gosuin bereid zal zijn om een kritische stem aan boord te nemen.

Wie wordt burgemeester?

Didier Gosuin blijft burgemeester. Zijn financieel beleid valt al decennia in goede aarde bij de welvarende Oudergemnaar. Ook nu belooft hij een lage belastingdruk en een budgettair evenwicht en wil hij een vijfde basisschool en crèche, en een grondige renovatie van het gemeentehuis.

En de Vlamingen ...

Aan Nederlandstalige kant zijn er geen gekozenen bij de Vlaamse kartellijst SAMEN van Dirk Hoornaert, die tijdens de afgelopen legislatuur na 36 jaar voor het eerst een Nederlandstalige schepen leverde in de Défi-gemeente. Het politieke landschap is versplinterd omdat Open VLD een lijst vormde met zijn Franstalige tegenhanger MR, en ook de N-VA voor het eerst opkwam

Blijf ook na 14 oktober op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Oudergem.

De analyses na 14/10

De verkiezingen zitten erop en de burger heeft gesproken. Tijd om voor elke gemeente een stand van zaken op te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem, Kiest 2018: Oudergem, De analyses na 14/10, gemeenteraadsverkiezingen 2018

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni