— Brussel kiest in jouw gemeente

Schaarbeek

Schaarbeek: Ecolo-Groen duidt vijf mandatarissen aan

© Ecolo1030 via Facebook
| Myriam Boxus, Thomas Eraly, Adelheid Byttebier, Vincent Vanhalewyn en Sihame Haddioui

Vanochtend heeft de lokale afdeling van Ecolo-Groen beslist over wie schepen wordt. De groenen leveren vier van de twaalf leden van het schepencollege. Daarnaast krijgt Ecolo-Groen ook één 'belangrijke functie buiten het schepencollege', wellicht het voorzitterschap van de Schaarbeekse Haard.

In Schaarbeek kreeg Ecolo-Groen er drie zetels bij. Zij blijven dan ook in de coalitie met de Lijst van de Burgemeester van Bernard Clerfayt (Défi), die verdergaat zonder de christendemocraten.

“Wij hadden een akkoord met de Lijst van de Burgemeester: de groenen zullen vier leden van het schepencollege leveren en zullen ook één belangrijke rol invullen buiten het college”, zegt Vincent Vanhalewyn (Ecolo) aan BRUZZ. “Die belangrijke functie buiten het college moet met sociale huisvesting te maken hebben.”

Hoogstwaarschijnlijk gaat het om het voorzitterschap van de sociale huisvestingsmaatschappij Schaarbeekse Haard, vandaag nog in handen van Seydi Sag (CDH).

De groenen mochten dus vijf namen aanduiden en dat is vandaag gebeurd: lijsttrekker Vincent Vanhalewyn, Sihame Haddioui, Thomas Eraly en Myriam Boxus voor Ecolo, Adelheid Byttebier voor Groen. Wellicht wordt Boxus, die tijdens de campagne veel aandacht heeft gegeven aan huisvesting, voorzitter van de Schaarbeekse Haard.

De vier anderen zullen in het schepencollege zetelen, al is nu nog niet duidelijk wie welke bevoegdheid krijgt. Mogelijk levert Ecolo-Groen drie schepenen en de OCMW-voorzitter. Vier schepenen voor de groenen is een andere mogelijkheid. “Daarover moeten we nog onderhandelen met onze coalitiepartner” klinkt het bij Vanhalewyn.

Brussels parlementsleden Barbara Trachte (Ecolo) en Arnaud Verstraete (Groen) haalden elk meer dan 1.000 voorkeursstemmen, maar nemen geen functie op in het schepencollege.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?