— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Jans-Molenbeek

Discussie over verkiezingsaffiches waait over naar Molenbeek

© Kevin Van den Panhuyzen/BRUZZ
| Niet iedereen mag overal op de officiële aanplakborden affiches hangen.
Updated: 03-10-2018 - 09:01

Enkel partijen die al zetelen in de gemeenteraad van Sint-Jans-Molenbeek krijgen een eigen paneel om verkiezingsposters op te hangen. Dat zint de N-VA niet, die spreekt van verkiezingsvervalsing. Burgemeester Schepmans (MR) erkent het probleem en voorziet extra plaats op de beschikbare panelen. Ook in Schaarbeek, Elsene en Evere is er commotie over de panelen.

logo Brussel Kiest 2018

"Het kiesreglement is niet democratisch en discrimineert," foetert N-VA-lijsttrekker Laurent Mutambayi in de krant La Libre Belgique. Hij heeft het over een Molenbeekse regel, die zegt dat enkel partijen die al vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad een eigen verkiezingspaneel krijgen om kiesposters op te hangen. De andere partijen krijgen één bord, dat ze moeten delen.

Burgemeester Françoise Schepmans (MR) betreurt het huidige kiesreglement maar voegt er meteen aan toe dat het nu te laat is om het reglement aan te passen. Toch heeft ze een oplossing gevonden om de rel te ontmijnen.

"Aangezien niet alle verkiezingspanelen gebruikt worden, ga ik vragen of op de lege panelen affiches geplakt kunnen worden van partijen die niet genoeg plaats krijgen," klinkt het.

Schaarbeek

Eerder veroorzaakten verkiezingspanelen ook al een relletje in de gemeente Schaarbeek. Daar mogen partijen die zetelen in de gemeenteraad twee weken eerder affiches hangen dan partijen zonder verkozenen.

Elsene

David Neyskens, lijsttrekker voor N-VA in Elsene, vindt dat ook zijn gemeente de N-VA-kiesaffiches stiefmoederlijk behandelt.

"Mijn nummer 2, Charlotte Verhaeghe, gaf haar affiches woensdagochtend af en die werden nog altijd niet opgehangen," klinkt het in een reactie aan BRUZZ. "Als de gemeente dit vandaag (maandag) niet doet, dan gaan we dagvaarden in kortgeding."

Evere

Ook in Evere is er ophef over de verkiezingsborden. Daar krijgen de partijen die al verkozen zijn een groot bord, terwijl de overige partijen, waaronder N-VA en Nation, het moeten stellen met één bord. "In Evere zijn er slechts acht lijsten, er zijn dus genoeg panelen om iedereen dezelfde ruimte te geven," zegt Philip Surmont, lijsttrekker voor N-VA.

Evere verkiezingsaffiches
© Philip Surmont
| Ook in Evere krijgen niet alle partijen evenveel plaats.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?