— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Jans-Molenbeek

Moureaux: 'Ik wil meer agenten in Molenbeek'

© Belgaimage
Updated: 17-10-2018 - 15:30

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) hoopt dat de toekomstige burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux (PS) de inspanningen van de voorbije jaren in het kader van het Kanaalplan niet zal uitwissen. Dat zegt hij in een reactie op Moureaux, die zegt dat het Kanaalplan een slecht plan is en haar gemeente niet meer politie nodig heeft. Maar via een persbericht laat de toekomstige burgemeester nu weten dat haar woorden verdraaid zijn. Ze wil net méér agenten voor Molenbeek.

Moureaux deed de uitlatingen in Het Laatste Nieuws, waar geschreven werd dat het Kanaalplan een slecht plan is en Sint-Jans-Molenbeek niet meer politie nodig heeft. Die info spreekt Moureaux nu echter tegen in een persbericht.

Ze schrijft ze dat er al jaren een tekort aan agenten is. "Ik wil meer agenten", schrijft ze. "De norm (voor het toekennen van de federale toelage, JP) is twintig jaar oud en totaal achterhaald. Ik wil een echte nabijheidspolitie, om het contact met de burgers te verbeteren. Er ontbreken wijkagenten, en er ontbreken agenten om de verkeersveiligheid en nachtrust te laten respecteren."

Over het Kanaalplan zegt ze dat het inderdaad gepaard ging met extra agenten, maar dat de opdrachten tegelijk uitbreidden. "In het geheel genomen bood dat niet de nodige antwoorden voor Molenbeek," aldus de toekomstige burgemeester.

Vrij spel voor criminelen

Maar eerder leek het er dus op dat Moureaux minder agenten wou, tot ergernis van minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA). "We gaan ervan uit dat de nieuwe burgemeester verantwoordelijk genoeg zal zijn om de inspanningen van de voorbije jaren niet uit te wissen en criminelen niet opnieuw vrij spel te geven," reageerde Jambon via zijn woordvoerder.

"Alle diensten hebben daarvoor iets te hard gewerkt aan de nieuwe veiligheids- en informatiecultuur die zich volop aan het voltrekken is," aldus Jambon. Daarbij benadrukt hij dat het Kanaalplan niet enkel om politie draait, maar ook om informatie-uitwisseling.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?