— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Joost-ten-Node

Lijsttrekkers aan het woord: Sint-Joost-ten-Node

Wat hebben de lijsttrekkers van de verschillende partijen voor ogen voor hun gemeente? Met andere woorden: WIE WIL WAT?

Emir Kir, lijsttrekker, lijsttrekker voor PS in Sint-Joost-ten-Node
© PS
| Emir Kir


Emir Kir (PS-SP.A): de socialisten willen het zwerfvuil bestrijden, de herinrichting van de openbare ruimte in goede banen leiden en het samenleven bevorderen. “Inwoners moeten trots zijn, en zich veilig voelen,” zegt woordvoerster Murielle Deleu. Een tweede Nederlandstalige school staat in het kiesprogramma, net als zes jaar geleden.

Zoé Genot, lijsttrekker voor Ecolo-Groen in Sint-Joost-ten-Node
© Ecolo-Groen
| Zoé Genot


Zoé Genot (Ecolo-Groen): de groenen strijden voor leefbaarheid, deugdelijk bestuur en een goed jeugdbeleid. “Wij willen een mobiliteitsplan dat sluipverkeer uit de kleine straten houdt, en een algemene zone 30,” zegt Genot. Aanwervingen moeten transparant verlopen, en de jeugdhuizen moeten opgeleid personeel krijgen.” De groenen ijveren voor meer capaciteit in de Nederlandstalige school.

Geoffroy Clerckx, lijsttrekker voor MR-Open VLD in Sint-Joost-ten-Node
© MR-Open VLD
| Geoffroy Clerckx


Geoffroy Clerckx (MR-Open VLD): voormalig schepen Clerckx wil het respect van bestuur én inwoners voor regels omhoog krikken. “De gemeente moet handhaven, maar dan moet ze zelf ook de regelgeving volgen. Daarnaast moet Sint-Joost harder optreden tegenover wangedrag als geluidsoverlast, sluikstorten, joyriden, spuwen op straat of vrouwen lastigvallen.” Clerckx plant investeringen in de schoolinfrastructuur, “een veel dringender nood dan 15 miljoen euro betalen voor een prestigeproject als het Maison des Cultures”.

Eric Jassin, lijsttrekker voor CDh in Sint-Joost-ten-Node
© CDh
| Eric Jassin


Eric Jassin (CDH-CD&V): schepen en lijsttrekker Jassin pleit voor sancties voor sluikstorters, het dynamiseren van de wijkcomités, en wil zijn beleid rond openbare werken graag voortzetten. Hij plant een aantal grote projecten zoals de renovatie van de begraafplaats, en die van het klooster in de Overvloedstraat. Daarin moeten een Frans- en Nederlandstalige school komen.

Nathalie Erkan, lijsttrekker voor Défi in Sint-Joost-ten-Node
© Défi
| Nathalie Erkan


Nathalie Erkan (Défi): de nieuwe lijsttrekster vraagt meer politieke transparantie, en wil meer evenementen die mensen van allerlei afkomsten aantrekken. Speerpunt is de start van systematisch overleg met de handelaars bij wegenwerken.

Analyse: Rood tegen de rest

Drie dagen na de gemeenteraadsverkiezingen viert de huidige burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir, zijn vijftigste verjaardag. De PS’er wil die mijlpaal met de tricolore sjerp aan kunnen vieren, en die kans is niet denkbeeldig. Of leiden de kleine en grotere schandalen na 65 jaar toch tot een val van het socialistische bewind?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?