Sint-Joost-ten-Node: Rood tegen de rest

Sara De Sloover
© BRUZZ
26/09/2018

| Sint-Joost-ten-Node gemeentehuis

Drie dagen na de gemeenteraadsverkiezingen viert de huidige burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir, zijn vijftigste verjaardag. De PS’er wil die mijlpaal met de tricolore sjerp aan kunnen vieren, en die kans is niet denkbeeldig. Of leiden de kleine en grotere schandalen na 65 jaar toch tot een val van het socialistische bewind?

| De inzet |


Wordt de absolute meerderheid van de PS na decennia doorbroken? Of vormen alle anderen samen één monsterverbond om de Emir van de troon te stoten?

De eerste schepen van Sint-Joost, Mohamed Azzouzi, werd in juni van de PS-kieslijst geschrapt, omdat hij meer niet dan wel kwam opdagen voor gemeente- en collegeraden. Bovendien liet hij het personeel van het OCMW, dat onder zijn bevoegdheid valt, maar betijen. Gevolg: de OCMW-boekhouding klopte van geen kanten, en twee diensthoofden werden er ontslagen. Azzouzi zou de OCMW-voorzitter en twee raadsleden bovendien bedreigd hebben. Daarvoor werd hij door de disciplinaire instantie van de PS op het matje geroepen, maar de schepen daagde niet op.

Toen de gemeenteraad lucht kreeg van het boekhoudkundig geknoei, kondigde Kir prompt aan dat er geen gemeenteraad meer zou plaatsvinden voor de verkiezingen. Zo kon de oppositie geen vragen meer stellen over die netelige zaak. “Bijna zeventig jaar dezelfde partij aan de macht, dat leidt tot cliëntelisme en paternalisme,” klinkt het bij de oppositie, die aanstuurt op een wisseling van de wacht. Uitdaagster Zoé Genot (Ecolo) is ervan overtuigd dat de groenen met alle andere partijen samen de macht van de socialisten kunnen breken. Bij de vorige verkiezingen hadden die immers maar net genoeg zetels voor de absolute meerderheid.

Campagnekoorts

Volgens de oppositie verloopt de kiescampagne bijzonder vijandig. De entourage van burgemeester Kir zou druk zetten op kandidaten van oppositiepartijen, met name die van Turkse origine. Anonieme Turkstalige bellers zouden hen er vanwege hun kritiek op Erdogan van beschuldigen verraders te zijn. Kir zelf zegt dat “campagnes er wel vaker bits aan toegaan”, en erkent de intimidatie niet.

Maar Kir is niet van plan zijn zitje zomaar op te geven en voert daarvoor, in de bewoordingen van MR-gemeenteraadslid Geoffroy Clerckx, een “politiek van brood en spelen”. De burgemeester schonk zijn inwoners al “de goedkoopste administratieve documenten van het land”, bestelde een studie van 200.000 euro naar een site voor rituele slachtingen (die waarschijnlijk binnenkort gewestelijk worden afgeschaft), gebruikt mensenhandel als argument om bordelen te sluiten en laat de gemeente systematisch prostitutiepanden opkopen. Hij regelde gratis kinderopvang op de Franstalige gemeentescholen en zet graag in op feestzalen en feestjes voor alle gemeenschappen.

Om stemmen te ronselen bij vakantievierende kiezers, trok de Tennoodse burgervader deze zomer zelfs naar Bulgarije en Turkije. Al in 2015 woonden er Sint-Joost meer Bulgaren (1.400) dan Turken (1.000). Maar de meeste van die Bulgaren zijn van Turkse afkomst, net als de burgemeester.

"We kunnen een alternatieve meerderheid vormen om een halt te roepen aan de vriendjes-politiek. Ik ben kandidaat-burgemeester, en wil daarvoor mijn parlementszitje opgeven."

Zoé Genot (Ecolo-Groen), de uitdager

Zoé Genot, lijsttrekker voor Ecolo-Groen in Sint-Joost-ten-Node

Tussendoor vloog hij even terug naar Brussel om het idee van een Guy Cudellplein te lanceren, op 21 juli een snel opgezet Bal Populaire bij te wonen, en even kreukvrij als altijd acte de présence te geven op een feestje van de Guinese gemeenschap. In Turkije ging hij graag op de foto met de burgemeester van Emirdag – waar de meeste Belgische Turken vandaan komen –, een lid van de extreemrechtse Grijze Wolven.

Grote infrastructuurprojecten vorderen echter met een slakkengang. Zo duurt de renovatie van het zwembad al bijna tien jaar, en is van de beloofde renovatie van het Sint-Lazarusplein nog niets te zien. Ook van de uitbreiding van de Nederlandstalige school, die in het bestuursakkoord stond ingeschreven, is niets in huis gekomen.

De Vlaamse schepen

Béatrice Meulemans (67) had haar twee termijnen als schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden graag verlengd. Dat ze de beloofde uitbreiding van de Nederlandstalige school niet kon verwezenlijken, werd haar aangerekend.

Met marketingdirecteur Lydia Desloover (53) kiest de SP.A voor vernieuwing. Zij krijgt de vierde plaats op de Lijst van de Burgemeester, en maakt dus veel kans om de nieuwe Vlaamse schepen te worden. Als Ecolo-Groen er toch in slaagt een alternatieve coalitie op de been te brengen is Frédéric Roekens, nummer twee op die lijst, de gedoodverfde kandidaat.

Hoe scoort burgemeester Kir op de baro(n)meter?

Emir Kir gedraagt zich misschien als een keizer, een baron is hij (nog) niet. Daarvoor is hij nog niet lang genoeg burgemeester. Hij scoort niet bij de hele bevolking. Dat is meteen zijn
nadeel. Wat niet wil zeggen dat hij niet stevig in het zadel zit.

Politiek landschap

politieklandschap SJTN

De PS is al decennia incontournable in Sint-Joost. De andere partijen komen met moeite boven de 15 procent. Burgemeester Kir hoeft dus wellicht ook nu niet veel te vrezen. In 2006 nam hij CDH erbij. Afwachten of die coalitie na 14 oktober standhoudt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Kiest 2018: Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni