Analyse

Vorst: Ghyssels gokt en verliest

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
15/10/2018

| Burgemeester Marc-Jean Ghyssels (PS) moet zijn sjerp aan Ecolo-Groen laten.

Ecolo-Groen is de grootste in Vorst en levert ook de burgemeester in een coalitie met MR en CDH. Marc-Jean Ghyssels (PS) deed er alles aan om zijn sjerp te behouden, maar belandt in de oppositie.

Burgemeester Marc-Jean Ghyssels (PS) haalt de meeste voorkeursstemmen in de gemeente, maar zijn lijst verliest flink terrein en wordt op de valreep voorbijgestoken door coalitiepartner Ecolo-Groen.
Toch probeerde Ghyssels tijdens een woelige verkiezingsnacht om in het zadel te blijven. Voor Ecolo-Groen was een nieuwe coalitie met Ghyssels als burgemeester evenwel uitgesloten.

Toen de PS alsnog wilde instemmen met een groene burgemeester zou Ghyssels het akkoord verscheurd hebben. Hij probeerde vervolgens een coalitie op de been te brengen zonder de groenen, met Défi en MR. Ook die gesprekken draaiden echter op niets uit.

Zo belanden de socialisten in de oppositie en gaat winnaar Ecolo-Groen voor een coalitie met MR en CDH, hoewel die twee lijsten erop achteruitgaan. Vooral het resultaat van de MR viel tegen. Onder meer scheurlijst Forest en Mieux kostte hen stemmen. Maar door de moeilijke onderhandelingen tussen PS en Ecolo speelden de liberalen toch een sleutelrol.

De nieuwe coalitie wil onder meer inzetten op levenskwaliteit en burgerparticipatie. Met 19 zetels op 37 is de meerderheid wel erg krap. Vooral de groenen zullen bovendien op hun hoede moeten zijn voor de erg linkse oppositie. Behalve de PS en Défi zitten plots immers ook vier kandidaten van PTB-PVDA in de gemeenteraad.

Wie wordt burgemeester?

Als grootste fractie stond Ecolo-Groen erop de burgemeester te leveren. Hun 44-jarige lijsttrekker Stéphane Roberti is weinig bekend buiten de gemeente, waar hij al tien jaar OCMW-voorzitter is. In die rol kwam hij enkele keren in aanvaring met aftredend burgemeester Ghyssels.

En de Vlamingen ...

Het aantal Nederlandstalige gekozenen gaat van één naar drie. Fatima Abbach (SP.A) werd verkozen op de Lijst van de Burgemeester, maar zij belandt in de oppositie. Bij de nieuwe meerderheidspartijen zijn Alexander Billiet (Open VLD) en Esmeralda Van den Bosch (Groen) verkozen. Zij maken kans op een schepenambt.
De onafhankelijke ouderdomsdeken Camille Rongé verloor zijn zitje.

Blijf ook na 14 oktober op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Vorst.

De analyses na 14/10

De verkiezingen zitten erop en de burger heeft gesproken. Tijd om voor elke gemeente een stand van zaken op te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Kiest 2018: Vorst , De analyses na 14/10 , gemeenteraadsverkiezingen 2018

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni