Inspraak en emancipatie zijn sleutelwoorden in het nieuwe bestuursakkoord van Vorst. Het nieuwe gemeentebestuur zoekt aansluiting bij de internationale beweging van de Fearless Cities, een reactie op de groei van extreemrechts.

De beweging van de onbevreesde steden of Fearless Cities ontstond twee jaar geleden in Barcelona. De beweging wil het algemeen belang voorop stellen, de democratie versterken en de mensenrechten verdedigen. “Veel staten worden vandaag gegijzeld door politieke partijen die inspelen op de angsten van mensen”, vertelt burgemeester Stephane Roberti (Ecolo). “Zij verdelen de bevolking en wakkeren angst aan, zonder antwoorden te bieden op reële uitdagingen op economisch, cultureel of klimatologisch vlak. In plaats van terug te plooien op onszelf, willen we inzetten op emancipatie.”

Over onbevreesd gesproken. De nieuwe bewindvoerders lijken niet echt wakker te liggen van het beroep bij de Raad van State tegen de aanstelling van het nieuwe schepencollege. Die procedure volgde op een moeizame coalitievorming vol onverwachte wendingen. “Het kan makkelijk anderhalf jaar duren voor er een uitspraak is”, zegt eerste schepen Charles Spapens (PS). “We gaan niet zolang wachten om ons beleid in gang te zetten. Eens de uitspraak er is, zullen we die analyseren.”

Zwembad?

Als we naar concrete projecten kijken, wil de gemeente doorzetten met de bouw van een nieuwe Nederlandstalige school op het Divercity-terrein achter Wiels. De aanbesteding voor de bouw zou binnenkort worden goedgekeurd. Ook de geplande opknapbeurt voor de buurt van het Sint-Denijsplein staat hoog op de agenda, met de lopende renovatie van het gemeentehuis, een grondige vernieuwing van de openbare ruimte en de inrichting van een cultuurpool in de Abdij van Vorst.

Daarnaast is ook sprake van een haalbaarheidsstudie naar een zwembad. Vandaag zijn de scholen in Vorst aangewezen op de zwembaden van aangrenzende gemeenten, maar daar is steeds minder ruimte. Het nieuwe bestuur wil daarom onderzoeken waar dergelijke sportinfrastructuur zou kunnen komen en hoe ze gefinancierd kan worden. Veel budgettaire ruimte is er immers niet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Kiest 2018: Vorst , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni