MR en CDH naar Raad van State tegen nieuw college Vorst

VT
02/01/2019

Oppositiepartijen MR en CDH hebben een klacht ingediend bij de Raad van State tegen het nieuwe schepencollege in Vorst. De partijen hadden daar eerder al mee gedreigd, nadat de nieuwe burgemeester Stéphane Robert (Ecolo) plots de onderhandelingen met die partijen stopzette en in zee ging met de PS.

Vlak na de verkiezingen kondigde winnaar Stéphane Roberti aan een coalitie te willen vormen met de MR, CDH en Défi. De partijen dienden ook een voordracht in voor een schepencollege. Maar na meer dan een maand onderhandelen trokken de groenen plotseling de stekker uit de coalitiegesprekken en gingen toch in zee met de PS.

MR en CDH zijn nu naar de Raad van State getrokken, omdat de tweede voordracht niet ontvankelijk zou zijn. Dat schrijft Le Soir.

Volgens de nieuwe gemeentewet kan er slechts een voordracht ingediend worden. Die kan wel ongeldig verklaard worden als de namen die erop staan geweigerd worden. Maar dat staat nergens zwart op wit.

“Als we een voordracht kunnen weigeren, waarom er dan nog een opstellen? De tekst legt de toekomstige meerderheid vast. Daarom zijn we naar de Raad van State getrokken. Het is een kwestie van principes,” zegt Laurent Hacken (CDH) aan Le Soir.

Als de Raad van State CDH en MR gelijk geeft, zal het college ontbonden worden. In afwachting van een nieuw college zouden de voormalige schepenen dan tijdelijk het roer overnemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Kiest 2018: Vorst , Stéphane Roberti , Laurent Hacken , Raad van State

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni