Aftredend Brussels minister van Begroting en Financiën Sven Gatz (Open VLD) heeft donderdag bij de voorstelling van de derde tranche van de voorlopige twaalfden voor de maanden juli, augustus en september benadrukt dat er een strenge en verantwoordelijke budgettaire discipline aangehouden wordt.

©
Belga
| Gatz verklaarde donderdag dat er een positieve herziening van ontvangstenprognoses is: een recente inschatting toont aan dat er 40 miljoen euro aan extra ontvangsten verwacht mag worden.
Brusselse regering in lopende zaken houdt 'strenge budgettaire discipline' aan
Bij de eerste tranche van voorlopige twaalfden (januari-maart) werd een vrijgave van 5/12 voorzien, omdat de regering ervan uitging dat 3/12 onvoldoende zou zijn door onder meer wettelijke of contractuele verplichtingen. In de praktijk blijkt nu dat uiteindelijk slechts 2,55/12 werd uitgegeven, onder de veronderstelde 'theoretische' 3/12 dus, zei Gatz donderdag.
Bij de derde tranche (juli-september) wordt een vrijgave gedaan van 9,5/12. Dat betekent dat de overschrijding veel minder groot is dan voorzien voor de vorige perioden. In absolute cijfers gaat het om 209 miljoen euro in vereffeningskredieten en 243 miljoen euro in vastleggingskredieten.
Positieve herziening
In de ontwerpordonnantie over de derde tranche werd op methodisch vlak een aantal aanpassingen doorgevoerd ten opzichte van de vorige tranches, aldus Gatz. Zo moeten alle afwijkingen opnieuw worden voorgelegd aan de Inspecteurs van Financiën, waardoor toegekende afwijkingen van de eerste of twee tranche niet automatisch verlengd werden.
Wat personeelskredieten betreft, wordt uitsluitend uitgegaan van de werkelijke behoeften per instelling. "Een algemene overschrijding van het budget, zoals we die uit het verleden kennen, is niet meer van toepassing", aldus Gatz.
De minister verklaarde voorts dat er een positieve herziening van ontvangstenprognoses is: een eerste raming gaf aan dat de ontvangsten in 2025 met 103 miljoen euro zouden dalen. Een recentere inschatting toont echter aan dat er 40 miljoen aan extra ontvangsten verwacht mag worden, waardoor de terugval beperkt blijft tot ongeveer 60 miljoen.

©
Belga
| "De budgettaire slagader in Brussel is overgesneden en nu zetten we met een doekje druk op de wonde", aldus Gilles Verstraeten van de N-VA.
Ratingverlaging
Verschillende parlementsleden hadden in hun tussenkomst zware kritiek op de politieke impasse. Er werd ook herhaaldelijk verwezen naar de nieuwe rating van Standard and Poor's, die volgende vrijdag 13 juni wordt verwacht en mogelijk verlaagd zal worden.
"Het is een schande dat we een jaar na de verkiezingen nog geen nieuwe regering hebben. De mensen en organisaties die Brussel recht houden, blijven in de onzekerheid en de tekorten lopen op", hekelde Groen-fractieleider Stijn Bex. "Politici die veto's stellen of hun persoonlijke belangen laten voorgaan, dragen een enorme verantwoordelijkheid", vond hij.
Zijn N-VA-collega Gilles Verstraeten waarschuwde dat het Gewest ondanks de voorlopige twaalfden schulden blijft maken en dat de rentelasten oplopen. "De budgettaire slagader in Brussel is overgesneden en nu zetten we met een doekje druk op de wonde. Er wordt gestelpt en dat begint al schijnbaar aardig te lukken, maar het bloedverlies blijft en kan nog steeds dodelijk worden." Hij riep op om snel werk te maken van een volwaardige regering.
Meerderheid
"Een regering in lopende zaken kan de wonde niet dichtnaaien, laat staan aan een degelijke revalidatie van de patiënt beginnen. Hoe langer de wonde openligt, hoe moeilijker en onzekerder de revalidatie wordt. Dat sommige democratische partijen nog steeds weigeren zelfs maar aan tafel te komen om oplossingen te bespreken, is onaanvaardbaar", sneerde Verstraeten.
Jonathan de Patoul (Défi) merkte op dat er reeds 20 procent van deze legislatuur is verstreken met een regering in lopende zaken, die met voorlopige twaalfden moet besturen. Imane Belguenani (Open VLD) hekelde dat haar partijgenoot, minister Gatz, binnen de uittredende Brusselse regering alleen staat met zijn nota met bewarende maatregelen om het begrotingstekort binnen de perken te houden.
Christophe De Beukelaer (Les Engagés) pleitte er verder voor dat de uittredende regering, als er geen doorbraak komt in de politieke blokkering, een echte begroting met besparingen moet opstellen. De regering zou dan een meerderheid in het parlement moeten zoeken om de begroting gestemd te krijgen.
Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , voorlopige twaalfden , Sven Gatz
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.