18 juli 2024: Benjamin Dalle (CD&V) legt de eed af tijdens de ceremonie voor gecoöpteerde senatoren

Belgaimage

| Benjamin Dalle (CD&V). "De regering-Vervoort III was de slechtste regering sinds de oprichting van het Brussels Gewest.”

Dalle verbindt lot aan N-VA: ‘Logische stap om die partij te betrekken'

JB
© BRUZZ
29/08/2024

Brussels CD&V-kopstuk Benjamin Dalle lijkt wél oor te hebben naar een formule waarin de N-VA aan de Brusselse onderhandelingstafel komt, laat hij verstaan in een gesprek met BRUZZ. “Je krijgt dan een partij aan tafel die, net als CD&V, het beleid radicaal wil omgooien.”

Met de dag wordt duidelijker dat Benjamin Dalle niet van plan is om Groen, Open VLD en Vooruit te depanneren bij de zoektocht naar een meerderheid aan Vlaamse kant voor de vorming van een nieuwe Brusselse regering. “Hij is radicaler dan ooit in zijn standpunt,” klinkt het bij een partij die aan de onderhandelingstafel zit.

Een meerderheid aan Nederlandstalige zijde, die vereist is om de onderhandelingen met de Franstalige partijen op te starten, telt minstens negen zetels. De paarsgroene partijen aan Nederlandstalige kant willen samen verder regeren, maar komen na de verkiezingen één zetel te kort. Daarom kijkt formateur Elke Van den Brandt in de richting van CD&V als vierde partner. “Dat blijft de meest coherente en werkbare formule,” is Van den Brandt van mening.

Het probleem is dat er slechts drie ministerposten te verdelen zijn en dat CD&V als kleinste fractie uit de boot zou vallen. Een nieuwe post in het leven roepen, zoals die van regeringscommissaris, is onvoldoende voor Dalle om overstag te gaan.

“Als ik kijk naar onze prioriteiten voor Brussel zie ik nuanceverschillen, maar geen grote afwijkingen tussen CD&V en N-VA”

Benjamin Dalle (CD&V)

Vlaams minister

Benjamin Dalle (CD&V) op het balkon van het Brussels Parlement

‘Ironisch’

“Ik pas uitdrukkelijk voor een post als regeringscommissaris,” bevestigt Dalle aan BRUZZ. “En nogmaals: we gaan die paarsgroene coalitie niet versterken.”

Dalle wordt verweten op die manier de regeringsonderhandelingen te blokkeren, want aan Franstalige kant moeten MR, Les Engagés en PS aan de zijlijn wachten om uit de startblokken te kunnen schieten. Dat belette de Franstaligen niet om maandag wel al samen te komen om de Brusselse begroting te analyseren, vergezeld door de Vlaamse paarsgroene partijen. Dalle bleek op de hoogte van de vergadering, maar stuurde zijn kat.

“Het is ironisch dat ik verantwoordelijkheid zou moeten opnemen voor een begroting die uitgerekend de paarsgroene partijen hebben doen ontsporen,” aldus Dalle. “Ik heb zelf gezien hoe die partijen hebben gefunctioneerd. De regering-Vervoort III was de slechtste regering sinds de oprichting van het Brussels Gewest.”

Dalle wijst ook op de prioriteiten voor zijn partij, punten waarop de vorige regeringsploeg volgens hem stuk voor stuk onvoldoendes noteerden. “Er is veel te weinig gebeurd om werklozen te activeren, om de drugs- en veiligheidsproblemen aan te pakken, en om de wooncrisis in te dijken. Bovendien zijn er geen institutionele hervormingen doorgevoerd.”

En zelfs al zou een nieuw regeerakkoord onderhandeld worden met CD&V, dan nog, aldus Dalle, moeten “die partijen ook effectief de afspraken uitvoeren terwijl je geen echte ministerpost hebt. Je kan geen besluiten tekenen of instructies geven aan administraties. Kortom, je hebt geen echte politieke macht. Daar pas ik voor. Ik ga dus uit van vijf jaar oppositie in het Brussels parlement.”

Lees verder onder de foto

Mathias Vanden Borre en Cieltje Van Achter van N-VA op gesprek bij Elke Van den Brandt (Groen) na de verkiezingen van 9 juni 2024 2

Belgaimage

| Mathias Vanden Borre en Cieltje Van Achter van de Brusselse N-VA na de verkiezingen van 9 juni.

Vlaamse en federale niveaus

Tenzij - en dat is geen onbelangrijke toevoeging - Dalle een ander project kan steunen. “Ten eerste vind ik dat formateur Van den Brandt de andere pistes deftig moet bekijken. Met Team Fouad Ahidar enerzijds en met N-VA anderzijds,” luidt het. De struikelblokken bij die eerste partij zijn bekend. De Vlaams-nationalisten mee in bad nemen, is een ander verhaal.

“N-VA betrekken lijkt mij een logische stap. Die partij zal de leiding nemen in de Vlaamse regering en wellicht ook in de federale regering: die samenwerkingen hebben we echt nodig, op het vlak bijvoorbeeld van het lerarentekort en kinderopvang, maar ook veiligheid, justitie of Beliris,” zegt Dalle.

Bovendien zou met N-VA in plaats van Open VLD zowel de Vlaamse coalitie als de mogelijke Arizona-regering afgespiegeld worden op Brussels niveau, aangevuld met Groen. Alleen blijft het probleem voor Dalle dan dat hij alsnog naast een ministerpost grijpt.

“Maar dan heb je tenminste niet de voortzetting van die paarsgroene partijen. Je krijgt dan een partij aan tafel die ook het beleid radicaal wil omgooien. Het is onbegrijpelijk en onprofessioneel dat Van den Brandt die piste niet grondig onderzoekt.”

‘Nuanceverschillen’

Dat Groen niet bepaald staat te springen voor een samenwerking met N-VA is geen geheim. Maar Dalle vraagt zich tegelijkertijd af welke “problematische standpunten Van den Brandt bij N-VA gaat tegenkomen, maar niet bij CD&V.”

“Op het vlak van confederalisme en de institutionele visie op Brussel verschillen CD&V en de N-VA zeker en vast van elkaar,” zegt Dalle over de gewezen kartelpartner van de christendemocraten. “Maar als ik kijk naar de Brusselse prioriteiten zoals activering van werklozen, tweetaligheid, veiligheidsaanpak en een efficiënter bestuur, zie ik niet zozeer grote afwijkingen maar eerder nuanceverschillen.”

Of dat dan betekent dat Dalle wel in een coalitie wil stappen met N-VA en zonder Open VLD, waarin hij als vierde en kleinste partij nog steeds naast een regeringspost vist, laat hij in het midden. En wat met een coalitie van Groen, N-VA en Vooruit, en die via gedoogsteun ondersteunen? “Als de vraag op tafel komt om een coalitie te steunen, zal ik eerst het project moeten bekijken. Maar om verschillende redenen is een samenstelling met N-VA voor mij logischer.”

Tot slot zegt Dalle dat hij ervan uitgaat dat hij zichzelf niet zal opvolgen als Vlaams minister. “Ik ben verkozen op het Brussels niveau en heb campagne gevoerd rond Brusselse thema’s. Ik wil kunnen wegen op het Brussels beleid,” klinkt het. “Maar ook als ik Vlaams minister zou blijven, is dat geen reden om als vierde partij aan Vlaamse kant een Brusselse regering te gaan ondersteunen in de hoedanigheid van Vlaams minister. Je hebt dan geen impact op die Brusselse regering."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: Brussels parlement , Benjamin Dalle

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni