Belga

| François De Smet, de voorzitter van Défi (archiefbeeld).

Défi waarschuwt op bijeenkomst in Schaarbeek voor opmars Vlaams-nationalisme

© Belga
11/05/2024

Défi-voorzitter François De Smet heeft zaterdag, minder dan een maand voor de verkiezingen, gewaarschuwd voor de electorale sterkte van de Vlaams-nationalistische partijen. Dat deed hij op een bijeenkomst in Train World in Schaarbeek, naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de partij.

N-VA en Vlaams Belang zouden volgens de laatste peilingen samen bijna de helft van de stemmen kunnen behalen. "We bevinden ons niet meer in het tijdperk van de Vlaamse marsen op Brussel. Maar paradoxaal zijn de Vlaams-nationalisten nooit eerder zo sterk geweest", zei De Smet naar aanleiding van de 60ste verjaardag van zijn partij, de opvolger van het vroegere FDF.

"Ten opzichte van deze Vlaamse mars, zijn de Franstaligen nooit eerder zo zwak geweest", wees de Défi-voorzitter met een beschuldigende vinger naar de andere Franstalige partijen. De MR, omdat ze in zee zou willen gaan met N-VA, de PS die verleid zou kunnen worden door een "deal" met N-VA in ruil voor een herfinanciering van de deelstaten, of Ecolo dat hij "naïviteit" verwijt en Les Engagés die zich alleen zouden engageren om met CD&V te regeren, de partij die volgens De Smedt "de voorbije jaren N-VA groot gemaakt heeft".

Franstalige belangen

Défi zet zich als vanouds in voor de verdediging van de Franstalige belangen en staat vooral sterk in en rond de hoofdstad. Maar de partij wil niet herleid worden tot een communautaire formatie. Sinds de partij ruim tien jaar geleden de samenwerking met MR stopzette - ten tijde van de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde - profileert ze zich als sociaal-liberaal en schuift ze andere strijdpunten naar voren.

Défi, dat enkel in de Brusselse regering zit, wil nu van de strijd tegen slecht bestuur de prioriteit maken, met name in Wallonië waar de partij hoopt om eindelijk verkozenen te halen. De Walen verdienen beter dan "enkel de keuze" tussen de "vier traditionele partijen" en de PVDA (PTB), aldus voorzitter De Smet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: Brussels parlement , Défi , François De Smet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni