20240612 Rajae Maouane en Jean-Marc Nollet, ontslagnemende voorzitters van Ecolo, na een kort bezoek bij Koning Filip

Belgaimage

| 12 juni 2024: Rajae Maouane en Jean-Marc Nollet, ontslagnemende voorzitters van Ecolo, na een kort bezoek bij Koning Filip. Zakia Khattabi, die zelf ook eerder voorzitter was van 2015 tot 2018, wil zelf niet opnieuw de partij gaan leiden.

Ecolo zal niet in de nieuwe Brusselse regering stappen. Dat heeft uittredend federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi woensdag gezegd, die bij de verkiezingen van afgelopen zondag de lijst van de Franstalige groenen in het Brussels gewest trok.

"Ecolo heeft zijn laagste score laten optekenen. Ik zie niet in welk scenario we het signaal van de kiezer niet zouden respecteren", zei Khattabi aan RTBF. Tijdens de voorbije campagne was Ecolo de favoriete schietschijf van de liberale MR.

De groenen hebben dan ook geen zin om het de MR nu net mogelijk te maken de macht in de hoofdstad te veroveren door mee in de meerderheid te gaan, zei Khattabi. De MR werd zondag de grootste Franstalige partij in Brussel en mag zo de leiding nemen bij de vorming van de Franstalige coalitie die later deel moet gaan uitmaken van de nieuwe Brusselse regering.

Ook Les Engagés deed het goed, en kondigde dinsdag al aan samen met de MR zowel de Waalse gewestregering als de Franse gemeenschapsregering te willen vormen. In Brussel beschikken de twee partijen echter niet over voldoende zetels om de Franstalige meerderheid vormen. Daarom is minstens één bijkomende partij noodzakelijk, maar dat zal dus niet Ecolo zijn.

Jonge generatie

Maandag kondigde ook de PS reeds aan op alle niveaus voor de oppositie te kiezen, evenwel zonder de deur helemaal dicht te slaan voor de Brusselse regeringsonderhandelingen. De socialisten zeiden wel geen zin te hebben hun "programma in de uitverkoop te zetten".

Nu Ecolo in Brussel voor de oppositie kiest, is voor MR en Les Engagés ook de mogelijkheid weg om met de groenen en DéFI - de andere grote verliezer van de verkiezingen - een alternatief voor de PS te zoeken.

Na de zware nederlaag van zondag hebben Ecolo-covoorzitters Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane hun ontslag aangekondigd. Khattabi wil zelf niet opnieuw de partij gaan leiden. Volgens haar moet de jonge generatie nu het heft in handen gaan nemen.

Verkiezingen 9 juni 2024: uittredend federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo), hier op archiefbeeld van 22 maart 2024.

PhotoNews

| Ecolo zal niet in de nieuwe Brusselse regering stappen. Dat heeft uittredend federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi woensdag 12 juni 2024 gezegd (archiefbeeld van 22 maart 2024.)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: Brussels parlement , Ecolo , Zakia Khattabi

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni