Guy Vanhengel (Open VLD): ‘Partijprogramma Fouad Ahidar is gericht op sharia’

© BRUZZ
11/06/2024

“De laatste jaren is Fouad helemaal de religieuze toer opgegaan. Zijn partijprogramma is heel erg gericht op de sharia.” Dat zegt Guy Vanhengel aan BRUZZ. Volgens hem wil Fouad Ahidar religieuze regels invoeren in onze seculiere samenleving. De kans dat Team Fouad Ahidar, de grote verrassing van deze verkiezingen, aan zet komt in de Brusselse regering, acht de liberale oud-minister daarom klein.

Bijna dertig jaar heeft Guy Vanhengel, die nog maar net zijn 66ste verjaardag heeft gevierd, in het Brusselse halfrond gezeten. Hij is verschillende keren Brussels minister van Begroting geweest, een rol die hij ook eens op federaal niveau heeft opgenomen, en was de voorbije vijf jaar ondervoorzitter van het Brussels parlement. Maar afgelopen zondag was hij op geen enkele lijst te bespeuren. Hij heeft de actieve politiek vaarwel gezegd, zoals hij eerder al had aangekondigd, en was daarom te gast in de radiostudio van BRUZZ. “Na 46 jaar activiteit en 30 jaar politiek heb ik voor het pensioen gekozen,” zei Vanhengel.

De verkiezingsuitslagen heeft hij zondagavond wel op de voet gevolgd. Het mooie resultaat voor Team Fouad Ahidar heeft ook hem verrast. “Ik ken Fouad goed. Ooit hebben we samen nog op een lijst gestaan. Ik heb hem zien evolueren,” aldus Vanhengel. “Wat mij getroffen heeft, is dat hij de laatste jaren helemaal de religieuze toer is opgegaan. In feite is zijn lijst wel een moslimpartij. Daarop is ook zijn communicatie in de voorbije campagne gebaseerd.”

'Vat vol emotie'

Dat Ahidar zijn eigen zitje in het Brussels parlement zou behouden had Vanhengel verwacht, maar niet dat hij met drie zetels de tweede belangrijkste partij zou worden aan Nederlandstalige kant. Daardoor is het evident dat Elke Van den Brandt – zij won met Groen de verkiezingen in Nederlandstalig Brussel – met Ahidar aan tafel gaat zitten in de zoektocht naar een meerderheid. Minder voor de hand liggend is een toetreding van Ahidar tot die Brusselse regering.

Guy Vanhengel blikt terug op het slechte resultaat van zijn partij Open VLD.

Vanhengel: “Ik zou dat bijzonder vreemd vinden, omdat Fouad vooral het voorbije jaar standpunten heeft ingenomen waarvan ik denk dat de overgrote meerderheid van het Brussels parlement het er niet mee eens is. Dan gaat het over Gaza, onverdoofd slachten en de hoofddoek. Zijn partijprogramma is heel erg gericht op de sharia. Hij is ook een uitzondering in de politiek, want hij is zelden heel rationeel. Hij is een vat vol emotie. Dat maakt deel uit van zijn charme, maar politiek is het moeilijk.”

“Kijk naar zijn uitspraken over Gaza, die religieus geïnspireerd zijn, of naar de debatten over onverdoofd slachten,” zegt Vanhengel na het studiogesprek. Hij verwijst onder meer naar een opmerkelijke uitspraak van Ahidar in het Brussels parlement twee jaar geleden. “Mijn persoonlijke mening, als gelovige, is dat ik niet kan geloven dat God dieren laat lijden,” zei hij toen.

“Waar het mij om te doen is, is dat ze religieuze regels willen invoeren in onze seculiere maatschappij. In het hoofddoekendebat wordt de neutraliteit van de overheid nergens in rekening gebracht door zijn groep. 'Als een religie het opdringt, moet het kunnen,' is de redenering,” verduidelijkt Vanhengel. “De standpuntbepaling van zijn groep is om vanuit religieus oogpunt bepaalde dingen op te leggen aan een hele gemeenschap. Dat is van dezelfde aard als wat ooit Sharia4Belgium was, om religieuze regels proberen op te leggen in een seculiere samenleving.”

'Volg logica uitslagen'

Het oude liberale stemmenkanon blikte ook terug op de resultaten van zijn eigen partij. Open VLD heeft overal verlies geleden en moet in het Brussels parlement één zitje afgeven. “Ik denk niet dat we onze drie zetels hadden kunnen behouden als ik op de lijst had gestaan,” aldus Vanhengel. “In het algemeen zat Open VLD in de hoek waar de klappen moesten vallen. We zijn te veel compromisbereid geweest en hebben te weinig onze eigen partijlijn kunnen aanhouden.”

“Sven Gatz heeft toegelaten dat er veel geïnvesteerd kon worden. Hij heeft toegelaten dat Elke Van den Brandt kon scoren. Hij had natuurlijk ‘nee’ kunnen zeggen, maar of dat in die omstandigheden nuttig zou zijn geweest? Ik denk het niet.”

Ondanks het verlies van Open VLD is het niet helemaal ondenkbaar dat de partij in de Brusselse regering blijft. Als Team Fouad Ahidar naar de oppositiebanken gaat, moet Elke Van den Brandt drie Nederlandstalige coalitiepartners vinden en bovendien zijn de liberalen aan Franstalige kant de grootste partij geworden. “Ik denk dat de Brusselaars in het algemeen een ander beleid willen,” zei Vanhengel daarover. “Wij hebben geen kaarten in de hand.”

Volgens Vanhengel is het voor de vorming van een Brusselse regering niet meer dan logisch dat de Franstalige liberalen een meerderheid zoeken met PS, de tweede partij in het Brussels parlement. “Alleen weet ik niet of dat met huidig kopman Laaouej zal lukken. Ik weet niet of de mayonaise zal pakken, maar het zou goed zijn mocht dat kunnen.” Voor de start van de formatiegesprekken gaf de politicus met bakken ervaring nog twee tips mee: “Volg de logica van de verkiezingsuitslag en probeer voor de nationale feestdag een regering te vinden.”

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni