| Jan Bucquoy (links) en Claude Archer

Kunstenaar Jan Bucquoy wordt lijstduwer voor Transparency

© BRUZZ
30/03/2024

De anarchistische filmmaker Jan Bucquoy komt bij de komende Gewestverkiezingen als lijstduwer op voor de nieuwe partij Transparency van activist Claude Archer. Hij zal als onafhankelijke op de lijst staan namens zijn eigen ludieke partij Banaan. "Huisvesting en cultuur moeten meer geld krijgen, faraoprojecten zoals metro 3 moeten worden stopgezet."

Bucquoy (78) staat gekend als een extravagante maar tedere anarchist die zichzelf doorheen zijn carrière uitdrukte via films, theater, strips, tijdschriften, een naaktkalender en tal van ludieke acties en stunts. Zo kondigde hij al aan elk jaar op 21 mei een staatsgreep te willen plegen wat hem in 2005 en 2006 een aanhouding opleverde.

In 2006 kraakte hij dan weer café Dolle Mol in hartje Brussel. Niet veel later toverde hij de locatie om in een Slipmuseum, waar hij onderbroeken verzamelde van bekende Brusselaars, waaronder die van gewezen burgemeester Yvan Mayeur en federaal minister Didier Reynders (MR).

Met de verkiezingen in zicht, wil de kunstenaar nu via politieke weg zijn ideeën aan de man brengen. Dat doet hij door op lijst te staan van de nieuwe partij Transparency, die voortkomt uit burgerbeweging Transparencia van Claude Archer. Hij zal als onafhankelijke zetelen voor de in de jaren 90 opgerichte ludieke partij 'Banaan', waar hij sindsdien voorzitter van is.

Leger afschaffen

Bucquoy zegt onder meer te streven naar meer budget voor cultuur en een afschaffing van de godsdiensttoelagen en het leger. "Daarnaast wil ik ook meer geld besteden aan huisvesting en ben ik tegen 'faraoprojecten' als metro 3."

Bucquoy realiseert zich dat Transparency op heel wat vlakken een pak minder ver gaat dan hij zelf voor ogen heeft. “Dit is dan ook eerder een poging om eens iets anders te brengen. Alle partijen zeggen eigenlijk hetzelfde dus ik wil het aanbod nu uitbreiden.”

Voor de kunstenaar mag het ook allemaal wat ludieker en plezanter worden. “Als ik al die saaie politieke uitzendingen soms zie... Met een banaan daartussen kan de boel plots heel levendig worden. Wat dan weer de politieke interesse kan aanwakkeren bij de mensen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni