De verkiezingen vinden plaats op 9 juni. De definitieve afsluiting van de kieslijsten gebeurt komende donderdag.

Transparency en DierAnimal hopen via achterpoortje op Brusselse verkiezingsdeelname

© BRUZZ
13/04/2024

Transparency en DierAnimal hebben hun Nederlandstalige lijsten voor het Brussels parlement weliswaar op tijd ingediend, maar zonder de nodige burgerhandtekeningen of parlementaire steun. Via een juridisch achterpoortje hopen beide partijen toch nog te kunnen deelnemen aan de gewestverkiezingen aan Nederlandstalige kant.

Vandaag moesten alle kieslijsten ingediend zijn bij de FOD Binnenlandse Zaken. Maandag worden de lijsten voorlopig afgesloten, daarna rest er partijen nog enkele dagen de tijd om eventuele onregelmatigheden op te lossen. Donderdag gebeurt de uiteindelijke afsluiting van het proces.

Verklaring in rechtbank

Voor twee partijtjes werd het een race tegen de klok: zowel DierAnimal als de nieuwe Transparency-lijst van klokkenluider Claude Archer waren de voorbije dagen nog op zoek naar de nodige handtekeningen om hun kieslijsten voor de gewestverkiezingen in de Nederlandstalige taalgroep te kunnen indienen.

Om bij de gewestverkiezingen als partij te kunnen opkomen, zijn ofwel 500 handtekeningen nodig van Brusselaars met een Nederlandstalige identiteitskaart, ofwel één handtekening van een aftredend parlementslid uit de Nederlandstalige taalgroep. Beide partijen konden niet voldoen aan een van die voorwaarden.

"Maar door een juridische procedure op te starten en maandag een verklaring te gaan afleggen in de rechtbank, is er eventueel toch nog een optie om te kunnen deelnemen", klinkt het bij Archer. "Dan moeten we wel nog een handtekening van een parlementslid zien te vinden."

Volt, Viva Palestina, Voor U en Team Fouad Ahidar wisten stuk voor stuk hun plek op de Brusselse kieslijsten te bemachtigen dankzij de steun van een aftredend Brussels parlementslid in de Nederlandstalige taalgroep.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: Brussels parlement , Transparency , DierAnimal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni