David Leisterh (MR) op het balkon van het Brussels Parlement

Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ (3)

Leisterh en Van den Brandt bereiden Brusselse begroting voor met aantal partijen

© Belga
27/08/2024

De Brusselse formateurs, David Leisterh (MR) aan Franstalige kant en Elke Van den Brandt (Groen) aan Nederlandstalige kant, hebben maandag een aantal partijen samengebracht om de begroting voor te bereiden. Dat kondigen ze dinsdagochtend aan op La Première (RTBF) en Radio 1.

De Brusselse formateurs zoeken beiden een meerderheid in hun taalgroep, waarna de onderhandelingen gevoerd moeten worden met alle potentiële coalitiepartners voor een regeerakkoord. Aan Franstalige kant slaagde Leisterh erin de MR, Les Engagés en PS rond de tafel te krijgen. Aan Nederlandstalige kant is de puzzel nog niet gelegd en zijn wellicht vier partijen nodig.

Maandagavond werd voor het eerst vergaderd met de partijen die bereid zijn in een Brusselse regering te stappen. Het gaat om de drie Franstalige partners (MR, Les Engagés en PS) en de Nederlandstalige partijen die daar vandaag toe bereid zijn - Groen, Open VLD en Vooruit -, zo kondigde Leisterh aan. Er ontbreekt dus nog één Nederlandstalige partij om echte regeringsonderhandelingen te kunnen starten.

Budgettair evenwicht

In De Ochtend gaf Elke Van den Brandt toe dat de toestand erg moeilijk is. Ze werkt aan een coalitie met vier partijen, maar er zijn slechts drie ministerposten. "Hoe kan je garanderen dat de vierde partij op het beleid kan wegen en kan waken over de lijn van de regering?", aldus de Groen-politica.

"Ik besef dat dit een heel moeilijke zaak is, maar in het begin van de eeuw, toen Groen nog veel kleiner was, hebben we dat gedaan en zijn we in de meerderheid gestapt", vervolgde ze.

De zes partijen die maandag bijeen kwamen, hebben volgens Van den Brandt afgesproken om de budgettaire toestand samen te analyseren en te kijken hoe er een evenwicht bereikt kan worden. "Ieder regeerakkoord begint bij de begroting en die dient tijdig in het parlement ingediend te worden. Intussen staat de deur open voor nog een partij", aldus Van den Brandt. Door de oefening van de zes partijen "weten de potentiële partners in welke richting we gaan".

Begrotingstekort

Ze benadrukte dat een Nederlandstalige meerderheid absoluut nodig is. Zo is voor onder meer de bevoegdheden van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie een dubbele meerderheid nodig. Ook in Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) is een meerderheid nodig.

Daarom intensifieert Van den Brandt de contacten met de andere partijen, CD&V, N-VA en Team Fouad Ahidar. Die laatste formatie ligt zowel aan Franstalige als Nederlandstalige kant moeilijk: "Die piste is nog niet rijp".

David Leisterh zei dat hij tijdens de zomer pas de echte omvang van de catastrofale begrotingstoestand van het Brussels Gewest heeft leren kennen. MR zit al zo'n 20 jaar in de oppositie in Brussel, merkte hij op. "Het tekort op de gewestbegroting loopt in 2024 op tot 1,4 miljard op een kleine 7 miljard euro. Bij ongewijzigd beleid zou het tekort oplopen tot 2,4 miljard, een miljard meer dus", verklaarde hij.

Wat de formatiegesprekken aan Franstalige kant betreft, is er sinds de PS begin deze maand instemde om in de Brusselse regering te stappen heel wat werk verricht, aldus Leisterh. MR, Les Engagés en PS zijn klaar om onderhandelingen te starten met de Nederlandstalige partijen, voegde hij eraan toe.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni