Verkiezingen 9 juni 2024: N-VA viert de verkiezingsoverwinning in Hotel Bloom Brussels: Cieltje Van Achter en Gilles Verstraeten.

Bart Dewaele

| Terwijl de andere N-VA militanten feest vieren, bespreekt Cieltje Van Achter de tegenvallende resultaten met Gilles Verstraeten.

N-VA Brussel deelt niet in overwinningsroes: 'Wel blij met Vlaamse en federale resultaat'

Bettina Hubo
© BRUZZ
09/06/2024

De Brusselse afdeling van N-VA kon zondag niet delen in de feestvreugde van hun partijgenoten uit Vlaanderen. Terwijl de partij in Vlaanderen boven de gevreesde 20 procent zit, krimpt ze in Brussel. N-VA Brussel verliest een zetel in het Brusselse en in het Vlaamse parlement.

Op zondagmiddag verzamelt N-VA Brussel in hotel Bloom in de Koningsstraat, waar later op de avond ook Bart De Wever en de andere N-VA-kopstukken hun opwachting zullen maken. Om 17 uur zit een klein clubje Brusselaars samen in de lounge, te midden van militanten uit heel Vlaanderen en veel pers. De sfeer is hoopvol.

Gilles Verstraeten, derde op de Brusselse lijst, verwacht een mooi resultaat. “Zeker in absolute cijfers verwacht ik een vooruitgang. Onze campagne was vlekkeloos. En ik heb het gevoel dat we, makkelijker dan vijf jaar geleden, bepaalde publieken konden aanspreken, zoals mensen met een migratieachtergrond.”

Alle resultaten

Bekijk de verkiezingsuitslagen uit het Brussels parlement, het Vlaams Parlement en de Kamer.

Verlies

Vlak na die uitspraak rollen de eerste resultaten binnen. N-VA blijkt op verlies te staan in Brussel. Verstraeten krijgt meteen zwijgplicht en de andere Brusselse kopstukken laten zich niet zien. Intussen verschijnen op de grote schermen de eerste Vlaamse resultaten. 23 procent, 24 procent. De opluchting in de zaal is groot, de resultaten worden telkens op luid gejoel onthaald. “Het is nog wat vroeg, maar met deze cijfers van boven de twintig procent lijkt de rampspoed vermeden,” zeggen twee medewerkers van kabinet-Jambon.

Het Brusselse ploegje staat er stilletjes bij. Want terwijl de Vlaamse cijfers gloriëren, wordt het verlies in Brussel na de telling van de helft van de stembureaus steeds duidelijker: ruim vijf procent, bijna zes procent. De resultaten van de Brusselaars in het Vlaams Parlement zijn nog minder rooskleurig. Magda Debrouwer, die destijds N-VA Brussel mee opgericht heeft en nog steeds in het nationaal partijbureau zit, schrikt ervan. “Anderlecht, Brussel-Stad, Schaarbeek, we staan overal op verlies. Ik snap het niet,” zegt ze.

“Het ziet er niet goed uit voor Brussel, niet goed,” zegt ook Pascal Landeloos, derde op de N-VA-lijst voor het Vlaamse parlement. Zijn korte verklaring: Groen en Gaza. Op weg naar het drankenbuffet krijgt hij een troostend schouderklopje van een Vlaamse militant.

En dan is het wachten tot Bart De Wever, die wat verderop in het hoofdkwartier zijn overwinningsspeech zit te schrijven, zich zal vertonen. Het is al over achten voor de bus waarmee ze de paar honderd meter naar hotel Bloom overbruggen, is vertrokken. In de zaal worden de tafeltjes opzij geschoven en de vlaggen bovengehaald. Dan zijn ze er: eerst de ministers, fractievoorzitters en lijsttrekkers, voorzitter De Wever als laatste. Ze worden als ware helden onthaald op de tonen van de song 'I’m still standing'. De Brusselse lijsttrekkers Cieltje Van Achter (Brussels parlement) en Karl Van Louwe (Vlaams parlement) klimmen mee op het podium en proberen mee te delen in de vreugde.

Bedrukte stemming

“Vrienden, wij hebben deze verkiezingen gewonnen,” begint een glunderende De Wever zijn speech. “Vlaanderen heeft meer dan ooit gekozen voor autonomie,” zegt hij onder luid applaus. “Ook Wallonië heeft de linkse Vivaldi-regering uitgespuwd.” Hij kondigt aan zo snel mogelijk te onderzoeken of een alliantie mogelijk is. “Om samen het land uit het budgettaire moeras te trekken en te hervormen. Zelfbestuur is de beste keuze.”

Dan geeft hij het sein voor het Vlaamse volkslied, dat oorverdovend wordt meegezongen. Het overwinningsfeest kan losbarsten, maar bij Cieltje Van Achter en haar Brusselse medestanders is de stemming bedrukt. Karl Van Louwe erkent dat hij het verlies niet heeft zien aankomen. En ook Van Achter steekt haar teleurstelling niet onder stoelen of banken. “Het resultaat in Brussel is ontgoochelend. Het ziet ernaar uit dat we een zetel kwijt zijn in het Brusselse parlement en dat is pijnlijk, zeker omdat we zo hard gewerkt hebben met onze drie Brusselse parlementsleden. En we hebben heel hard campagne gevoerd.”

Waar de stemmen naartoe zijn? “Daar kan ik nu nog niet veel over zeggen. Misschien zijn sommige Franstalige N-VA-stemmers teruggekeerd naar de MR. Morgen gaan we de uitslag analyseren.” Van Achter is wel heel blij met het onverwacht goede N-VA-resultaat op federaal en Vlaams niveau. “Die resultaten zijn ook belangrijk voor Brussel, met name de federale plannen om het land op orde te brengen.”

Feesten als beesten, gaf De Wever nog mee als boodschap. Maar dat zit er voor de Brussels N-VA’ers vanavond niet in. De voorziene bijeenkomst onder Brusselaars in een café op het Vrijheidsplein wordt afgelast. “We gaan hier afsluiten,” zegt Van Achter.

Magda Debrouwer vertrekt al meteen naar huis. “Ik moet even de dingen op een rijtje zetten voor het partijbureau van morgen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni