David Leisterh op de nieuwjaarsreceptie van MR op 10 januari 2024

| David Leisterh: niets tegen een coalitie met N-VA, maar dan zonder de institutionele plannen.

N-VA in de Brusselse regering? Franstaligen zeggen geen ‘non’

SVG
© BRUZZ
06/06/2024

David Leisterh, lijsttrekker voor de MR, kant zich niet tegen een coalitie met N-VA, maar dan wel om socio-economische hervormingen door te voeren. De confederale plannen moet de partij opzij schuiven "want die maken Brussel kapot", zo zegt hij. Ook de andere Franstalige partijen sluiten geen meerderheid uit met N-VA.

De meerderheden voor de Brusselse regering worden in principe apart gevormd: binnen de Nederlandse taalgroep (17 zetels) en binnen de Franse taalgroep (72 zetels).

Volgens de peilingen stevent aan Franstalige kant de Mouvement Réformateur (MR) af op een klinkende overwinning. Lijsttrekker David Leisterh komt dan ook vanzelf in beeld als de nieuwe Brusselse minister-president. Aan Nederlandstalige kant valt een meerderheid met N-VA zeker niet uit te sluiten.

Vandaag zegt Leisterh bij nieuwszender LN24 dat hij zich daar niet zal tegen verzetten, maar hij koppelt er wel een voorwaarde aan. “Als N-VA bereid is om socio-economische hervormingen door te voeren om zo de middenklasse terug naar Brussel te halen, dan kunnen we samenwerken. N-VA moet wel haar institutionele plannen opzij zetten. Die zijn ‘bruxellicide’ (dodelijk voor Brussel, SVG).”

Van een fusie van gemeenten is hij niet meteen voorstander. “Dat is ingewikkeld. Er zijn dringendere zaken voor Brussel zoals de netheid, de veiligheid, de mobiliteit en de begroting.”

Leisterh werd ook gevraagd met welke partij hij in zee wil gaan aan Franstalige kant. “Ik weet met wie,” zegt hij, “maar dat ga ik hier niet zeggen. Het is de beste manier om die coalitie te torpederen."

Défi is tegen

Uit het lijsttrekkersdebat bij BX1 bleek dat ook PS, Ecolo en Les Engagés geen expliciet bezwaar hebben tegen een coalitie met N-VA, “al is dat niet onze eerste keuze,” zegt Christophe De Beukelaer (Les Engagés).

Alleen Défi stapt niet in een Brusselse regering waar ook N-VA deel van uitmaakt. “De partij is anti-Belgisch en anti-Brussels,” zegt lijsttrekker Bernard Clerfayt (Défi).

Omgekeerd hoopt lijsttrekker Cieltje Van Achter (N-VA) op een Brusselse regering zonder PS en Ecolo.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , David Leisterh , Cieltje Van Achter , Bernard Clerfayt , Christophe De Beukelaer , confederalisme , brusselse regeringsvorming

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni