Romeo als voorzitter van het Brussels parlement

Brussel kiest

Nieuwe BRUZZ-podcast ‘De eerste stem’ volgt Brusselse jonge kiezers

Margot Otten
© BRUZZ
03/05/2024

‘De eerste stem’ is de nieuwe verkiezingspodcast van BRUZZ over jongeren die voor het eerst gaan stemmen. Volg Ella (18), Romeo (18) en Saya (19) in de aanloop naar verkiezingsdag 9 juni. Van de campagnes die langs hun schermen flitsen naar examens die ze terloops tot een goed einde moeten brengen en natuurlijk hun ervaring in het stemhokje zelf.

Naar schatting 1 miljoen Belgen tussen 16 en 23 jaar trekken op 9 juni voor het eerst naar de stembus. Er is al veel inkt gevloeid over wat zij belangrijk vinden maar in de BRUZZ-podcast ‘De eerste stem’ laat radiojournalist Margot Otten hen nu ook zelf aan het woord.

Wie is wie?

Een discussie met haar vader gaat Ella niet uit de weg, integendeel. “Maar dat wil niet zeggen dat ik hem volg, hè”, klinkt het. Ella is opgegroeid in het centrum, daardoor is ze al vroeg geconfronteerd met ongelijkheid. “Ik zie uit mijn raam sociale blokken, dat heeft me al vroeg bewust gemaakt van mijn privileges”, vertelt Ella. Ze geeft nu al een tijdje huiswerkles aan anderstalige kinderen.

Saya volgt communicatiewetenschappen op het Mater Dei-instituut in Sint-Pieters-Woluwe. “Ik stoor de les niet, maar ik praat wel graag, het is leuk om je mening te geven”, lacht ze. Daarnaast houdt ze zich bezig met de dramatiek van de speelplaats. “Politiek vind ik saai. Het is te ingewikkeld”, zegt Saya. Toch heeft ze zich voorgenomen om zich te informeren tegen verkiezingsdag. Daar zal haar moeder bij helpen. Want Saya vertelt haar niet alleen de laatste weetjes vanop de speelplaats maar heeft met haar ook gesprekken over wat er in het nieuws gebeurt.

Onlangs kreeg Romeo een golfbal van een wildvreemde op straat. “Zomaar, zonder reden. Dat is toch geweldig! Je kan in Brussel elke dag iets meemaken’’, vertelt hij enthousiast. De dagen in het leven van Romeo zijn meestal te kort. Tussen de lessen fysica aan de universiteit, vrijwilligerswerk en een job in een koffiezaak knoopt hij graag een discussie aan met vrienden. “Soms merk je dat je heel ver van elkaar staat over een standpunt, dan kan ik me best alleen voelen met mijn mening.”

6632fe33-dsc07979.jpg

Ella en Romeo testen de stoelen van het Brussels Parlement uit.

19d479ef-saya.jpg

Saya in de studio

Kom te weten wat Ella, Saya en Romeo over de filmpjes van politici vinden. Cringe of best grappig? Volg hen op hun bezoek aan het Brussels parlement en beleef hun eerste verkiezingsdag als stemplichtige vanop de eerste rij.

“De eerste stem” verschijnt vanaf 3 mei tweewekelijks op de BRUZZ- en podcastplatformen.

De eerste stem: aflevering één

De eerste stem

In de podcast ‘De eerste stem’ volgt radiojournalist Margot Otten drie jongeren die voor het eerst gaan stemmen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: Brussels parlement , Jongeren , De eerste stem , brussele jongeren , verkiezingen

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni